ST. LUCIA

posted on DECEMBER 13, 2012
 
 
Började Lucia-dagen med ett seminarium på universitetet. Därefter brunch på Le Petit Café med min syster, hem och hämta en bok, tillbaka till universitetet för lite spanska.
Och efteråt var det dags igen. Årets Lucia uppträdande i Lutheranska kyrkan mitt i Ljubljana.
Årets luciatåg var kanske det bästa hittills :) Alla vi kommer så bra överens, skämtar mest hela tiden, diskuterara, bollar idéer med varandra och kommer alltid fram till en bra lösning - samtidigt som vi har roligt!
Alexandra, Iva, Maja, Dominika, Irena och Aleksandra - tack för en underbar kväll! :)
Och tack till Mita, professorn i svenska på universitetet och arrangören av årets firande - detta gjorde du väldigt bra :) Tack också till Gunilla som fixade dekorationen i kyrkan och min krona :) Ett stort tack till stårkorkestern från Koper, de tre solisterna och kören (som lärde sig sjunga på svenska på rekordfart!)
Ja, och självklart ett stort tack till alla er som kom och tittade och "firade" med oss; Petra, Kaja, Jaka, Jane, Tajda och alla ni andra... ni vet vilka ni är ;)
 
Inom en dag eller två kommer jag att få alla bilder som fotografen tog under kvällen - både "allvarliga" bilder inne i kyrkan samt de lite mer oseriösa fotografierna på luciatåget utanför kyrkan.
-17 grader var det ikväll - dock varmt, haha ;)
 
Sedan hade vi vårt universitets egne "medie-man" som filmade det hela. Så den videon väntar jag också på. Svenska institutet uppe i Stockholm kommer att göra en liten film om Lucia-firandet runt om i världen. Varje land ska skicka in sitt uppträdande tillsammans med ett fotografi under vintertid på staden/landet i fråga. Och den äran fick jag! :) Under helgen ska jag ut på fotouppdrag och fota en vinterbild som ska representera Ljubljana och Slovenien i den här videon. Ska bli riktigt kul det här! :) Kul minne, att vara med i en video och representera Slovenien både i form av ett fotografi och medverkan i Lucia-tåget :)
 
Sedan måste ni också förstå att Slovenien är ett litet land och det är inte så många svenskar som är bosatta här - så Lucia-tåget är litet och vi får ta hjälp av körer som inte kan svenska - men de lär sig att sjunga ett par traditionella Lucia-låtar på svenska, även om de inte har en aning om vad exakt de sjunger, och det tar alltid ett tag att lära dem korrekt uttal - men riktigt imponerande är slutresultatet! :)  Det blir en blandning av slovenskt och svenskt. Sankta Lucia firas inte i Slovenien - och därför har detta fått en hel del uppmärksamhet här i vårt lilla land (TV, radio, tidningar). För det mesta består publiken av människor som är bosatta i Slovenien och har något att göra med Sverige på ett eller annat sätt. Och en hel del nyfikna ansikten som kommer för att se vad Lucia är för något dyker upp. Svenska ambassaden i Wien sponsrar oss (eftersom ambassaden i Ljubljana stängde för några år sedan). För några år sedan åkte vi också över till Padova och Villesse i Italien några gånger och uppträdde där. Italienarna däremot känner till St. Lucia och legenden om henne - men är ovana till det svenska sättet av firandet av den här dagen.
 
Och det är alltid lika kul att mötas av alla vänner, bekanta och även främligar efteråt under minglet som verkligen uppskattade uppträdandet och allt runt omkring.
Sjäkvklart bjuds det på pepparkakor, lussekatter, glögg och allt som hör svensk jul till under kvällen. Försökte få till en bra bild på alla vackra vinglas med glögg som stod uppradade på ett bord men mobilen började strejka - och innan jag fick ordning på den hade kyparna redan börjat gå runt med glasen - får se om fotografern lyckades fånga något av detta på bild.
 
Medan jag väntar på resterande bilder får ni här istället lite smakprov på kvällens evenemang (eller det är mer min syster, jag och en iPhone - ursäkta den sista bilden, haha) samt lite smått och gott från Le Petit Café - älskar deras inredning, speciellt den på övervåningen, hade nog inte haft så mycket emot att bo där uppe ;)
 
photos taken with iPhone and photos from instagram ( vicosega )


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0