HEADING FOR A SWEET ESCAPE

posted on DECEMBER 27, 2012
 
 
Vår sjö, eller vår och vår. Vår del av samhällets sjö ;) Hit och runt sjön brukar jag och min hund ta promenader när jag är hemma i Sverige. Under många år åkte vi skridskor här också - saknar detta jättemycket, men dessvärre har isen under de senaste åren inte riktigt blivit tillräckligt tjock för att vi skulle kunna spendera förmiddagar/eftermiddagar med att spela hockey, "glida runt", grilla korv eller fika.
När vi hade vår andra hund, en underbar boxer vid namn Max så sprang han efter pucken hela tiden - tänk er en korsning mellan bambis ben, en frustande häst och jag vet inte vad mer.... en galen professor kanske??
Härliga tider!
 
photos by me
taken with Nikon D3000


CLOSE MY EYES

posted on DECEMBER 27, 2012
 
 
Time after time...
 

 
 
 

UNDER THE STARS

posted on DECEMBER 27, 2012
 
 
Ja, jag vet att jag har många favoriter - men den här "juliga" koftan är en av de mysigaste och finaste pieces in my closet :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

DANCING IN THE MOONLIGHT

posted on DECEMBER 27, 2012
 
 
#Another amazing present - this time from my sister - a wonderful fine bone china cup and saucer with gustav klimt print. I am absolutely in love with it <3
 
#One of all the Christmas presents I recieved this year from my parents - a parker pen with my name on it ;)
 
Lite smakprov på presenter jag fick av några av medlemmarna i min familj. Har postat liknande bilder på instagram (vicosega) så jag snor bara texten därifrån ;) Trots att jag är ledig och bara är hemma och myser - så otroligt underbart - så hinner jag inte med allting jag vill göra! Ska jag sitta i ett par timmar och spela piano, ska jag läsa en bra bok vid kaminen, ska jag ställa mig i köket och baka någoting eller ska jag kasta mig i soffan och titta på någon bra film?? Beslutsånget!
Det är väl det hela min vistelse över jul och nyår här i Sverige går ut på. Lång frukost, mys, mys och mys, finmiddag i matsalen och som avslut någon film och mer mys.
Btw, mamma, pappa och jag satt och kollade på Il Divos koncert i London en kväll nu. DET är julkänsla om något!
Ikväll jobbar mamma så vi är bara 4/5 av styrkan - pappa har lovat att grilla hamburgare och sätta på någon bra skräckfilm åt oss "kids" ;)
Jag säger det igen. Jag  Ä L S K A R  dessa slappardagar inomhus runt jul och nyår med familjen :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

STORYTELLER

posted on DECEMBER 26, 2012
 
 
Det här är en av mina absoluta favoritsaker att göra. Igår satt jag i nästan tre timmar i sträck och bara spelade :) Jag spelade piano i musikskolan under nio år - men det är först nu, under de senare åren som pianomusiken blivit något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag kan inte föreställa mig en värld där jag inte får slå mig ner och känna varenda ton strömma genom kroppen.
 
Annars då? Dagen har tillägnats min kraschade dator - som pappa faktiskt kan laga. Bara att installera ett nytt operativsystem sedan är den som gott som ny. Grejen är bara den att jag måste överföra all musik, alla filmer och ca 25.000 fotografier till nycklar, externa hårddiskar och min nya dator - bara för att sedan överföra allt detta till den gamla, krascherade datorn igen när det väl är fixad. Det här lilla projektet kommer att ta några dagar - har så mycket annat att göra hela tiden att tiden inte räcker till att sitta i några timmar och bara koncentrera sig på detta!
 
Ikväll är det ännu en julmiddag i matsalen med finporslinet, silverbestick och en brasa i kaminen som gäller. På menyn står chicken-curry :) Jag uppskattar verkligen våra kvällar, där hela familjen lagar mat tillsammans vilket senare resulterar i mysiga middagar och intressanta samtalsämnen:)
 
photo by me
taken with Nikon D3000


CAUGHT ME IN THE SPOTLIGHT

posted on DECEMBER 25, 2012
 
 
Winter in Sweden.
 
Fortsätter att njuta av mina lediga "latar-dagar" hemma i Sverige - inte alls dumt! ;)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

MERRY CHRISTMAS

posted on DECEMBER 24, 2012
 
 
Hejsan! Tänkte bara kika in hit lite och säga en riktig GOD JUL till alla er läsare :)
Kom hem till föräldrarna i Sverige igår eftermiddag, strax innan en snöstorm drog över våra trakter  - och ska nu under dagarna jag är här göra mitt bästa för att njuta och ta det lugnt :) 
 
Dagen, julafton började perfekt med en skön sovmorgon, lång frukost med hela familjen, lite mer lathet i form av TV-tittande; Merlin (säsong 5) samt Kalle Anka och hans vänner önskar god jul och en massa god julmat under dagen.
Nu strax ska vi slå oss ner kring bordet ännu en gång för ytterligare lite godsaker; svenskt julbord. Därefter julklappar och en lång filmkväll :)
Och så är det snö ute - en underbar jul även i år ;)
 
I wish you all a very MERRY CHRISTMAS!
 
photos by me
taken with Nikon D3000


YOU GOT MY HEARTBEAT RUNNING AWAY

posted on DECEMBER 20, 2012
 
 
What a day!  What a day säger jag bara! På ett underligt sätt älskar jag mina superstressade torsdagar, där jag framåt kvällen knappt vet vad jag heter. True story! Kom inte på vad jag hette på spanskan idag när jag skulle skriva under på närvarolistan, haha :)
 
Satt en lång stund innan på inne på bokhandeln och tittade igenon alla nya böcker som kommit ut under hösten - och det slog mig; varför inte ha lite boktips här på bloggen då och då. Jag älskar ju att läsa, och ibland läser jag så bra böcker att jag helst av allt bara skulle vilja springa fram till varenda främling på gatan och tipsa om boken jag just läst! Och mina hyllor är välfyllda av den varan - både här i Ljubljana, nere i huset i Portoroz och hemma hos föräldrarna i Sverige.
Ny kategori. Boktips. Jag läser böcker på tre språk (svenska, slovenska och engelska - fasar inför den dagen då vi kommer att vara tvugna att läsa "tunga" böcker på spanska!) - men ska försöka tipsa om främst böcker på engelska, dvs sådana man kan få tag på i bokhandlar och bibliotek runt om i världen. Och det kommer att vara en blandad kompott - allt från deckare, biografier och klassiker till historiska romaner och chic-lit.
 
Jag hoppas verkligen att jag kommer att få tid till att läsa nu under jul- och nyårslovet - annars så har vi ett längre vinterlov (4 veckor! :) under januari/februari- och då, då ska det läsas!
 


HOW CAN YOU NOT HEAR IT

posted on DECEMBER 20, 2012
 
 
Sista dagen idag - imorgon går världen under... eller något!
Började min dag med att sitta två timmar i föreläsningssalen med skriftlig kommunikation och forskningsarbete - och rätt som det var började värsta Niagara-fallet forsa ur min näsa (tro mig, jag försöker inte att vara äcklig, not on purpose anyway!), hosta efter det, röda ögon lite senare och till slut började allting att snurra runt.
Typiskt att bli sjuk/förkyld två dagar innan avresa!
Men så fort jag lämnat salen blev jag med ens bättre - troligtvis så är jag allergisk mot ämnet i fråga (vilket i och för sig är väldigt konstigt i och med att det är mitt favoriämnet - genom tiderna - alltså sedan lekis!)
Eller så är det bara ett ganska tydligt tecken på att jag behöver lite ledighet och lov :)
 
Hur som helst, åkte därefter till utkanten av stan och införskaffade lite mer julklappar - börjar känna mig rätt så klar, vilket känns fan-ta-s-tisk-T :)
Nu ska jag strax bege mot universitetet igen för spanska och efter det lite svenska - har lovat att vara med idag, trots att jag egentligen inte hinner - men ibland får man offra sig lite, även mitt i all julstress och packning ;)
Troligtvis blir det lite mer juklappsinköp i stan på kvällen. Resterande kväll bjuder på julfilm hemma i soffan :)
 
Ha en fortsatt trevlig dag :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000


EVERYBODY LOVES YOU

posted on DECEMBER 19, 2012
 
 
Efter min sista övning på universitetet gick jag in till centrum och satte mig på övervåningen i bokhandeln där jag bland annat druknade i engelska klassiker och äkta chic-lit :)
Därefter mötte jag upp Julija och min syster för lite julfika på ett av mina favoritcaféer i stan; chocklad-hörnan.
Vi frossade i diverse bakselser och pratade till stängningsdags.
Nu skulle jag helst av allt vilja ta ett varmt bad, krypa ner i sängen och titta på någon bra film - tror bestämt att jag ska göra det! Måste dessvärre upp tidigt imorgon bitti, men jag vägrar call it a day just yet. :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000


FOUR MORE DAYS

posted on DECEMBER 18, 2012
 
 
Hejsan! Det enda jag skulle vilja göra just nu är att lägga mig i sängen, dra täcket över huvudet och vakna upp till jullov. Men... först måste jag ta mig igenom tre dagar av uppgifter, övningar och julstress. Under jullover kommer jag i och för sig inte ha sådär jättemycket till tid att inte göra någonting - har en stor uppsats att skriva (deadline 19. februari, så det är bara att sätta igång) och en himla massa tentor under vinterlovet som jag måste börja plugga till, som börjar i mitten av januari och avslutas i mitten av februari. Vidare så har jag en stor muntlig presentation i spanska som ska bli färdig innan den 17 januari. YES, it feels so good! :)
Trots detta så har jag gett mig fan på (ursäkta mitt språk) att njuta av ledigheten och unna mig i alla fall några slappardagar hemma hos föräldrarna i Sverige. Har redan planerat hur, på vilket sätt och var jag ska slappa - allt in i minsta detalj, hehe ;)
 
Ni vet sådana härliga dagar då allt verkar gå rätt och man lyckas med allt - en sådana dag hade jag igår och en idag :) Önskar jag kunde ha 365 sådana dagar. 2013, promise to be nice to me!
 
Nu ska jag börja packa ihop alla böcker här på skrivbordet - har börjat läsa Dorian Gray igen (vet inte hur många gånger jag har läst den, men det är verkligen min favoritbok!) Egentligen skulle jag behövt läsa lite annat... jag är nämligen en sucker för engelska klassiker, och tur är väl att jag pluggat/pluggar något som har ganska mycket att göra med dem ;)
 
Höstvädret fortsätter här. Idag var det lagom varmt/kallt för en höstjacka. Inga vantar. Ingen halsduk. Jag hade planerat att åka lite skridskor i stadsparken under veckan, men... looks lite the weather made that activity impossible!
Får väl se hur mycket julmys (i höstväder) jag hinner med under fyra dagar i Ljubljana. Four more days to go!
 


DON´T WORRY

posted on DECEMBER 18, 2012
 
 Godaste chockladen på länge - "vet du egentligen hur mycket jag älskar dig".
 
Godmorgon förmiddag :) Låt mig börja detta inlägg med att säga att Hobbit är helt enkelt en lysande film. Och det är en sådan film man nästan måste se på bio för att få den maximala upplevelsen. 3 timmar var kanske lite långt - speciellt för mig, och min syster som var mitt sällskap, som båda har fått in vanan att somna efter cirka 50 minuter in i varje film. När jag tittar på filmer hemma i soffan/sängen så är det för min del obligatoriskt att somna efter exakt 50 min.
Nej, det är ingen dålig vana - det är en talang!
 
Igår i biosalongen (började 20.15 - vilket nästan kunde har varit läggdags för mig i och med den tidiga morgonen!) gick det väl an så länge jag hade min hink popcorn i knäet, pepsi i "dryckhållaren" till höger och en flaska vatten i den vänstra. Men sedan... sedan höll ögonlocken på att trilla ihop. På väg till bion debatterade min syster och jag om detta, dvs hurvida det är möjligt att somna på bio. Låt mig säga: det är fullt möjligt!
Ta den gången till exempel när min kusin och jag fick den underbara idéen att spendera en hel eftermiddag/kväll/natt på biosalongerna nere vid kusten. Vi började med en film av Nicholas Sparks (kommer ej ihåg vad den heter), forsatte vidare till biosalongen brevid med Indiana Jones och avslutade det hela på en tredje biosalong med Sex and the City II - och just den filmen har jag inte så mycket att säga om eftersom jag somnade ganska snabbt. Klockan 5.00 när vi kom hem så visste jag knappt vilka delar hörde till vilka filmer.
 
Men ja, Hobbit! Så fort jag började känna sömnen smyga på blundade jag en liten stund - bara för att se om jag skulle kunna somna till all aktivitet på den enorma bioduken, med alla ljudeffekter på max och till en proppfull biosalong. Jag började känna direkt att mina tankar började vandra iväg, jag blev helt matt i huvudet, ja alla de där sakerna precis innan man somnar på riktigt! Så jag tvingade mig själv att vara vaken - och lyckades hålla mig vaken genom hela filmen!
Hobbit var verkligen värd att se :)
 
Dessförinnan handlade vi lite julklappar, köpte en massa hundgodis till Viggo och åt på en mexikansk restaurang, där jag inte kunde sluta tänka på mina stekta potatisar vid namn "the ones that got away"...
Vi tog en taxi hem sedan - oooo...spooky! Taxichauffören såg ut som en orch om någon...
 
Nu ska jag bege mig till universitetet för en lång eftermiddag/kväll. Spanish should be fun today...


WHERE WE WANNA BE

posted on DECEMBER 17, 2012
 
 
Det finns en anledning till varför detta är en av mina absoluta favorit filmer :) NI som inte har sett "Killing Bono" - se den!!


MY PRECIOUS

posted on DECEMBER 17, 2012
 
 
En vecka kvar tills jag får krama om den här lilla figuren <3
 
Kom hem för en stund sedan. Började dagen med lite förläsningar och övningar på universitetet - och sedan gick jag in till centrum och handlade julklappar. Okej, för att vara helt ärlig hittade jag bara julklappar till en person än så länge. Japp, det är du Ida ;) Nu måste jag bara komma på vad alla andra vill ha också... inte det lättaste med en vecka kvar! I vanliga fall brukar jag vara den som har en färdig lista redan i början av november på allt som ska införskaffas till jul - men i år har det varit många andra saker som jag varit tvungen att koncentrera mig på, så därför får det i år bli lite mer julstress än vanligt ;)
 
Ikväll ska jag på bio. Kan ni gissa vad som ska kollas? Just det! Hobbit. Är super-excited, inte för att jag är någon stor "Sagan om ringen"-fantast - men jag ser verkligen fram emot filmen :) Ska sitta med min popcorn-hink och väsa "my precious" så fort någon bara kollar på något av mina popcorn ;)
Hoppas ni också får en trevlig kväll ikväll :)
 
photo by me
taken with Nikon D3000


I WANT TO SEE YOU LOOSE CONTROL

posted on DECEMBER 16, 2012
 
 
I should be studying, seeing as I'm under a time pressure...but!
Tänkte ta mig en promenad idag och fota lite till det där lucia-video-projektet... MEN! Det regnade hela dagen igår, och idag när jag tittade ut genom fönstren i vardagsrummet såg jag att all snö nästan har smält bort, solen skiner och på radion påstod de att det är plus tio grader ute.
Ok, hösten är tillbaka - eller så är det full fart mot våren nu! Hur som helst så lär det inte bli några bra vinterbilder på Ljubljana om jag skulle ut nu.
Ska vi slå vad om att värsta snöstormen kommer att dra över Alp-länderna i helgen??
 
Är jätteirriterad på mig själv för att jag inte tog mig tid och min kamera med mig i torsdags när förmiddagen bjöd på strålande solsken, smö överallt och vacker silvrig frost på alla trädgrenar. För att inte nämna den vackra utsikten upp mot kullen där slottet står - kullen och taket på slottet täckta av kritvit snö, alla träd helt täckta i silver, och en klarblå bakgrund! Jag har fortfarande inte kommit över detta!
Fast å andra sidan var det ju just Lucia-dagen, och den dagen då jag har som mest att göra på universitetet + en oplanerad brunch som jag inte kunde säga nej till - så det var väl inte lathet som satte käppar i hjulet den här gången - utan det var med tidsbristen!
 
Nu ska jag skriva färdigt veckans hemuppgift och skicka in den. Därefter ska jag göra en lista på alla julklappar jag ska köpa imorogn. Och sedan börja att packa!
Ha en fortsatt trevlig helg :)
 
photo by me
taken with Nikon D3000


TIME PRESSURE

posted on DECEMBER 16, 2012
 
 
Igår startades morgonen/förmiddagen med en lätt brunch och en av mina absoluta favoritfilmer "Killing Bono".
Och sedan satt i alla fall jag resterande lördag vid skrivbordet med diverse uppgifter - en del roligare än andra. På kvällen tittade jag på några avsnitt av "Seinfeld". Och så var den dagen slut.  
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

ST. LUCIA

posted on DECEMBER 13, 2012
 
 
Började Lucia-dagen med ett seminarium på universitetet. Därefter brunch på Le Petit Café med min syster, hem och hämta en bok, tillbaka till universitetet för lite spanska.
Och efteråt var det dags igen. Årets Lucia uppträdande i Lutheranska kyrkan mitt i Ljubljana.
Årets luciatåg var kanske det bästa hittills :) Alla vi kommer så bra överens, skämtar mest hela tiden, diskuterara, bollar idéer med varandra och kommer alltid fram till en bra lösning - samtidigt som vi har roligt!
Alexandra, Iva, Maja, Dominika, Irena och Aleksandra - tack för en underbar kväll! :)
Och tack till Mita, professorn i svenska på universitetet och arrangören av årets firande - detta gjorde du väldigt bra :) Tack också till Gunilla som fixade dekorationen i kyrkan och min krona :) Ett stort tack till stårkorkestern från Koper, de tre solisterna och kören (som lärde sig sjunga på svenska på rekordfart!)
Ja, och självklart ett stort tack till alla er som kom och tittade och "firade" med oss; Petra, Kaja, Jaka, Jane, Tajda och alla ni andra... ni vet vilka ni är ;)
 
Inom en dag eller två kommer jag att få alla bilder som fotografen tog under kvällen - både "allvarliga" bilder inne i kyrkan samt de lite mer oseriösa fotografierna på luciatåget utanför kyrkan.
-17 grader var det ikväll - dock varmt, haha ;)
 
Sedan hade vi vårt universitets egne "medie-man" som filmade det hela. Så den videon väntar jag också på. Svenska institutet uppe i Stockholm kommer att göra en liten film om Lucia-firandet runt om i världen. Varje land ska skicka in sitt uppträdande tillsammans med ett fotografi under vintertid på staden/landet i fråga. Och den äran fick jag! :) Under helgen ska jag ut på fotouppdrag och fota en vinterbild som ska representera Ljubljana och Slovenien i den här videon. Ska bli riktigt kul det här! :) Kul minne, att vara med i en video och representera Slovenien både i form av ett fotografi och medverkan i Lucia-tåget :)
 
Sedan måste ni också förstå att Slovenien är ett litet land och det är inte så många svenskar som är bosatta här - så Lucia-tåget är litet och vi får ta hjälp av körer som inte kan svenska - men de lär sig att sjunga ett par traditionella Lucia-låtar på svenska, även om de inte har en aning om vad exakt de sjunger, och det tar alltid ett tag att lära dem korrekt uttal - men riktigt imponerande är slutresultatet! :)  Det blir en blandning av slovenskt och svenskt. Sankta Lucia firas inte i Slovenien - och därför har detta fått en hel del uppmärksamhet här i vårt lilla land (TV, radio, tidningar). För det mesta består publiken av människor som är bosatta i Slovenien och har något att göra med Sverige på ett eller annat sätt. Och en hel del nyfikna ansikten som kommer för att se vad Lucia är för något dyker upp. Svenska ambassaden i Wien sponsrar oss (eftersom ambassaden i Ljubljana stängde för några år sedan). För några år sedan åkte vi också över till Padova och Villesse i Italien några gånger och uppträdde där. Italienarna däremot känner till St. Lucia och legenden om henne - men är ovana till det svenska sättet av firandet av den här dagen.
 
Och det är alltid lika kul att mötas av alla vänner, bekanta och även främligar efteråt under minglet som verkligen uppskattade uppträdandet och allt runt omkring.
Sjäkvklart bjuds det på pepparkakor, lussekatter, glögg och allt som hör svensk jul till under kvällen. Försökte få till en bra bild på alla vackra vinglas med glögg som stod uppradade på ett bord men mobilen började strejka - och innan jag fick ordning på den hade kyparna redan börjat gå runt med glasen - får se om fotografern lyckades fånga något av detta på bild.
 
Medan jag väntar på resterande bilder får ni här istället lite smakprov på kvällens evenemang (eller det är mer min syster, jag och en iPhone - ursäkta den sista bilden, haha) samt lite smått och gott från Le Petit Café - älskar deras inredning, speciellt den på övervåningen, hade nog inte haft så mycket emot att bo där uppe ;)
 
photos taken with iPhone and photos from instagram ( vicosega )


LEADING ME ON

posted on DECEMBER 12, 2012
 
 
Oh, jag var tvungen. Med en garderob full av jackor och kappor har jag nu lite dåligt samvete varje gång jag tittar på den stora ZARA påsen här på sängen brevid mig. Men! Jag behöver verkligen en ljus kappa. Så efter sista övningen på unviersietet och lite andra ärenden till Lucian imorgon (som att köpa blå band!) sprang jag in på ZARA och köpte en krämfärgad kappa - med vädligt fina detaljer måste jag erkänna. Ni ska få en glimt av den imorgon eller på fredag :)  
 
Förra veckan var jag som sagt nere i vårt hus vid kusten tillsammans med alla släktingar och mamma som flög ner från Sverige, och dagen innan jag åkte tillbaka till Ljubljana så passade mamma, min bror och jag (min syster var hemma och tjurade - eller något ;) att "besöka" morfar på kyrkogården (dagen innan var det begravning) och att ta en promenad genom Piran - mammas födelseort och en av mina favoritplatser :) Vi stannde till i affären och köpte med oss lite olika matvaror som vi senare hemma förvandlade till en gourmet-middag - tydligen skulle jag ha hjälpt till men när jag var uppe hos mormor blev jag fast där och hjälpte min morbror och hans fru med en sak - så det var väl inte sådär jätteglada miner från min familj som jag möttes av - eftersom jag smet undan arbetet. Haha, vilka roliga miner alltså!
Därefter slängde vi oss alla i mammas och pappas dubbelsäng (kvadruppelsäng om vi ska vara helt exakta) och tittade på en film.
Jag sov uppe hos mormor under de här dagarna så att hon inte skulle vara ensam - fanns en hel del rum att välja mellan och jag valde mammas gamla flickrum - och fy sjutton vad hennes säng är skön, Hård som sten - och jag sov som jag aldrig sovit innan, vaknade inte en enda gång under natten, var helt utvilad på morgonen och någon gång vid 19.00 varje kväll började jag längta efter att få krypa till sängs.
Det ska vara en hård säng med en miljon kuddar!
 
photos by me
taken with Canon IXUS


BUSY

posted on DECEMBER 12, 2012
 
 
Jag lovar. Det här ska inte bli en matblogg ;) Rörde ihop detta en dag nu i veckan - och som vanligt så är det väldigt sällan jag faktiskt har tid till att ställa mig i köket och laga en riktigt komplicerad lunch/middag. Ja, jag erkänner; för mig är det lyx att kunna göra detta/ha tid till det. Jag äter alldeles för mycket ute på restauranger - och det som för vissa är lyx har för mig blivit något jag helst av allt vill slippa. Missförstå mig inte nu - jag ÄLSKAR verkligen att äta ute, besöka nya resturanger och prova på nya smaker - men en av de mysigaste sakerna jag vet är att laga en ordentlig middag med kanske ett glas vin och ett trevligt sällskap, helst efter en lång dag på jobbet/universitetet.
Ska bli bättre på det - men imorgon blir det nog en runda till Bakwerk och på fredag till Al Capone (italienskt).
 
Ser fram emot jul och nyår hemma hos föräldrarna i Sverige då vi, hela familjen kommer att laga middagar ihop, äta i matsalen med en brasa i bakgrunden, levande ljus lite här och där och en massa prat om hösten och planer inför våren :)
Och så hoppas jag att jag mellan allt plugg får en chans och tid till att åka skridskor, skriva, läsa, spela piano, fotografera, umågs med min hund, titta på bra filmer, laga en massa mat, sova.... :)
 
Och som avslut; det ni ser på bilden är pasta med broccoli, mögelost, matlagningsgrädde och diverse kryddor :) Ganska gott faktiskt! ;)
 
photo by me
taken with Nikon D3000


SHAPE OF MY HEART

posted on DECEMBER 12, 2012
 
 
Macaroons. Chocolate, green apple, mango, red rose, raspberry, blueberry, vanilla, pistachio.
 
12.12.12.
Nu var det ett tag sedan... igen. Har så ofantligt mycket att göra just nu - studiesaker som måste bli färdiga, allt annat som snurrar runt i huvudet och så har förberedelserna inför Lucian här i Ljubljana dragit igång.
Gårdagen: efter en lång dag på universitetet med två timmars spanska som avslut (och som verkligen kan lämna en helt coco i huvudet ;) åkte jag in till centrum och kyrkan för en övning med kören och de andra tärnorna. Japp, jag är Lucia i år igen!
Och imorgon är det så dags igen. 2012:s Luciafirande kommer att bli det bästa hittills ;) Bara inte någon snubblar eller sätter eld på kyrkan så!
Men först måste jag överleva en och en halv timme av creative writing/written communication och två och en halv timmar av espanol. Jag är taggad inför morgondagen - minst sagt! 
 
photos by me
taken with Nikon D3000


SUSHI & PAELLA

POSTED DECEMBER 8, 2012
 
 
Igår kväll hamnade min syster och jag på Sushimama mitt i centrum efter att vi tittat runt i Emporium och lite andra butiker i närheten. Sushimama ja. Så fasligt gott - och dyrt, men det var det värt! ;) Personligen älskar jag sushi, och har lite svårt att förstå folk som inte gör det, haha ;)
Sedan kikade vi in på konditoriet brevid där Tina jobbar och fick med oss lite macaroons i olika smaker -  grönt äpple, vanilj, choklad, röd ros, pistachio, mango, blåbär och hallon. Sedan gick vi en sväng i gamla stan och lyssnade på julmusik, beundrade all fin julbelysning och trängdes med alla andra storstadsmänniskor och turister på julmarknaden.
Riktigt kallt var det, och snöade rakt i ansiktet gjorde det också. Väl hemma så tittade vi på en julfilm. Perfekt fredagseftermiddag/kväll - inget snack om saken ;) Fredagar är verkligen veckornas höjdpunkter!
 
 
Idag däremot så var det ännu kallare! Min två syskon och jag åt lunch på en av de mexikanska restaurangerna i centrum efter en snabb promenad i gamla stan. Jag beställde paella - en riktigt sådan med allt som man förväntar sig ska ligga på tallriken (eller i mitt fall stekplattan). Så gott! Några timmar senare åkte vi in till centralstationen i Ljubljana - eftersom brodern i famlijen skulle åka upp till Sverige vid 16.00. En försening på två timmar och pommes frites på McDonlad´s senare vinkade vi "so long".
Nu sitter jag hemma, invirad i en mjuk och varm filt med en jumbokopp innehållande te i handen, tittar på några avsnitt av "Revenge" och chattar med några kompisar i Sverige :)
 
Nästa vecka är det full fart på universitetet igen - den här veckan hade jag lite "lov", eftersom jag var på begravning och fick ledigt de tre första dagarna i veckan - och på de andra två var allt inställt, i och med att studenterna protesterade mot någonting... är inte så insatt i det hela, har ju haft lite annat att tänka på.
 
Så imorgon ska jag bara ta det lugnt, vara hemma hela dagen, unna mig en spadag, göra lite läxor inför veckan som kommer, börja småplugga inför tentorna i januari  - och bara samla energi, okej softa för att vara helt ärlig! Det ska verkligen bli kul att vara tillbaka på universitetet och se alla igen ;)
Och ännu roligare blir det torsdag - St. Lucia 2012! Äntligen ;)
 
photos from instagram ( vicosega )

 

CENTRE STAGE

POSTED DECEMBER 7, 2012
 
 
Hello there! Håller på att läsa en bok för mina studier - samtidigt som jag går igenom en lista på årets julklappar! Ska strax iväg in till centrum - måste bara vänta på att ögondroppen gör sitt innan jag kan sätta i linserna - och kika lite i butikerna för "de perfekta julklapparna". Och gå en sväng inne i gamla stan och fota lite :) Sedan ska jag hinna med lite mat också - får se var jag hamnar ikväll ;)
Ska instagrama lite ikväll - så håll utkik ;)
 
Just det, fick en förfrågan om jag vill sitta med i RTVs (typ Sveriges SVT) morgonsoffa och prata om jag-vet-inte-vad-än. Funderar fortfarande på om jag ska tacka ja - en gång var jag med i radio och det var jätteskoj - TV dock är lite annorlunda.... Måste kolla nästa veckas schema först!
Men nu: julshopping! :D
Ha en trevlig kväll :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

MEMORIES

POSTED DECEMBER 6, 2012
 
 
Hejsan! Först och främst tack till alla släktingar och vänner. Jag är så glad att jag har er! Ett stort tack till alla er som skickade vackra sms till mig under denna svåra tid :) Begravningen var hur fin som helst, och vi fick tillfälle att träffa alla släktingar vi inte sett på jättelänge. Mamma kom ner från Sverige och det var så underbart att ha henne i Slovenien. Pappa kunde tyvärr inte komma eftersom vi inte hittade en kennel till Viggo (för kort varsel!). Min morbror och hans familj från Singapore/England kom givetvis också till Portoroz - och vi spenderade några minnesvärda dagar tillsammans: filmkvällar, första advent firande (på vårt svenska vis som alla släktingar på mammas sida verkade uppskatta väldigt mycket - de blev lite trångt i vårt kök - men så mysigt!), hela "gänget" åt lunch ute en dag (tror att vi tömde restaurangens lager av friterad bläckfisk), och så själva begravningen som var så jättefin.
Strålande solsken hade vi också, trots att det var kallt tropiskt sett ;)  Dagen innan och dagen efter störtregnade det från morgon till kväll. Så tack för vädret, morfar <3 Jag väntar fortfarande på en bunt bilder från alla håll och kanter på begravningen och på allt vi hittade på före och efter. Ska hitta några pärlor och göra ett collage som minne.  Under en vecka nu, en gång om dagen gick en av bilarna hemma hos oss i Portoroz från huset till flygplatsen i Venedig.Alla lämnade Porotoroz och Slovenien en dag i taget :) Men förutom mamma och hennes bror med familjer som bor i utlandet så bor resten av släkten på mammas sida vid kusten i Slovenien eller i huvudstaden Ljubljana. 
 
Julpyntat här i Ljubljana har vi därför inte hunnit med. Igår när vi anlände till Ljubljana med tåg från Koper, så fanns bara kraft till en shoppingrunda inne i centrum, lite julmarknad och glögg och som avslut försöka få en glimt av Miklavz (St. Nicholas) på stora torget i centrum. Himla fint de gör det för barn under helgdagarna. Sedan var det någon julkoncert ute också i gamla stan.  Men idag blev det lite ändring här hemma. Så fort jag kom hem på förmiddagen blev det julpyssel, julmusik (Il Divo) och julchoklad. Sedan en sväng till läkaren också för mitt öga - fick droppar som verkar hjälpa än så länge...
 
Och medan jag bytte buss i centrum passade jag på att springa in i mataffären och gav mig på ett litet experiment. Låt mig säga - gott blev det! Till och med mina två syskon kunde inget annat än att hålla med. Mörkt bröd med soltorkade tomater - kokoskräm (som nutella) - gauda-ost = perfect combo! Nu ska jag och min syster laga lite mat (pasta med krämig mögelost-sås, purjolök, champinjoner och soltorkade tomater). Jag har nog aldrig ätit så mycket mögelost i mitt liv som under den här hösten! Sedan ska i alla fall jag ut en sväng till gamla stan och beundra allt julpynt. Julfilm sedan på kvällen :)  Ha en fortsatt trevlig dag :)
 
Btw, jag har börjat uppdatera igen (och ska föröska göra det lite oftare) på instagram. vicosega heter jag där för den som vill följa mig ;)  Vad heter ni? 
 
photos by me
taken with Nikon D3000


RSS 2.0