ships in the night


Igår var jag på en liten shoppingrunda inne i city med far och syster, idag har jag tagit det lugnt hemma och lyssnat sönder på ships in the night. Nu, när klockan börjar närma sig 16.00 ska jag istället iväg och jobba första passet för sommaren :) Jobbar ganska mycket det här veckan, så jag får se hur det blir med inlägg och fotografier här på sidan. Keep your eyes open, och ha en fortsatt trevlig dag :)
 


midsommar ´12


Glad midsommar på er:) Enligt tradition har vi idag det perfekta midsommarvädret (regnigt och kallt) - trots att solen sken på morgonen, och hoppet var i topp om att väderprognosen för idag trots allt inte skulle slå in - dessvärre hade meterologerna rätt den här gången! 
Har hunnit med en hel del på förmiddagen, men eftermiddagen spenderades runt matbordet, med mat (fattades inget på den fronten, närvarande var både färskpotatis, sill, jordgubbar och "allt annat" för att midsommaren skulle lyckas), dryck, prat och skratt.
Mätt och nöjd, ska jag nu luta mig tillbaka i soffan, kolla på fotboll - och hoppas på att ni alla har haft och fortfarande har en riktigt trevlig midsommar - med eller utan regn :)
 


hofsnäs


Ida (en kompis från gymnasiet som jag verkligen inte sett på jättelänge!) hämtade upp mig idag på förmiddagen för att vi sedan skulle åka iväg och fika på Hofsnäs. Strålande solsken och riktigt varmt ute - ibland kan den svenska sommaren vara riktigt behaglig den också! :)
Fika på Hofsnäs och därefter en sväng bort till Torpa Stenhus. Nu har jag kommit hem, ätit hemmagjord lasagne med familjen - och ska snart ut på en långpromenad runt sjön med hunden. Kvällen avslutar vi i soffan med fotbolls-EM :)
Önskar nu bara att värmen håller i sig över sommaren - men det är nog en dröm som inte kommer att gå i uppfyllelse. Jag vet att jag tjatar om detta alldeles för ofta - och tro mig, även om jag har det bra här borta i Sverige så kan jag inte låta bli att tänka på allt jag skulle kunna hitta på om jag hade stannat kvar i Ljuljana/Portoroz.
 
Alltså, frågan är om jag inte sticker iväg ner dit på "semester" i en vecka mitt under sommaren, så fort någon lucka i arbetsschemat uppenbarar sig... riktigt lockande, men samtidigt är jag medveten om att den drömmen inte heller kommer att blir verklighet - har nämligen aldrig jobbat så mycket som jag ska under den här sommaren!
Finns plus och minus gällande den saken också - men jag tycker vi koncentrerar oss på grejerna på plussidan - om jag nu ska se till att överleva det schemat, som drar igång på måndag!
 


in the kitchen


Efter en stunds badminton var det dags att röra ihop någoting gott till kvällsmat. Kan inte få nog av räkor, lax, färskpotatis, grönsaker och frukt alltså!
Något annat jag inte kan få nog av är Ljubljana och New York. Hälften av dagen idag har jag gått och drömt om att vara tillbaka i NYC och "planerade" allt jag skulle vilja göra där... ta en sallad på PAX, glass på Coldstone, frappuccino på Starbucks, gå längs med Fitfth Avenue med Onerepublic i hörlurarna, titta in en snabbis på the Metropolitan, leta böcker på Barnes and Noble... Så jag fick helt enkelt "gräva" runt lite här hemma hos föräldrarna och hittade lite material i form av videokamera med en massa New York-minnen :) 
Och den andra halvan av dagen, längtade jag som sagt tillbaka till Ljubljana. Har aldrig känt så starkt för staden som jag gör nu! Vad kan det bero på tro? ;)
 
"Enjoy yourself wherever you are, and try to be in the moment as much as possible". Och detta tänker jag verkligen fortsätta med, och göra varenda en av sommarens dagar här i Sverige minnesvärd! :) Har så mycket roligt att se fram emot - och så mycket jobb! ;)
 
 


på plats i sverige


Efter att ha tagit mig igenom Österrike, Tyskland och Danmark är jag nu på plats i Sverige. Känns ganska bra - förutom det svenska vädret vill säga - regn och kyla, den svenska sommaren när den är som allra bäst!
Min syster och jag tänkte ta en timme ute i trädgården på kvällen idag och spela badminton. Den sysselsättningen fick vi ju lägga ner direkt. Bollen levde sitt eget lilla liv i blåsten...
 
Har fortfarande inte vant mig vid att jag inte befinner mig i Ljubljana och har tillgång till allt den staden har att erbjuda - och låt mig säga; det är mycket! På morgonen vaknar jag och är jäkligt sugen på en bit mat på någon restaurang, eller att ta en promenad bort till river-walk, eller att åka ner till kusten - de planerna krossas direkt när jag känner kylan krypa nära inpå - trots mitt mjuka och varma dunntäcke...
 
MEN! Jag tycker om att vara här, umgås med föräldrarna, gosa med hunden och träffa alla kompisar som jag inte sett på länge. Och att inte förglömma; att jobba i ett x-antal veckor under sommaren.
Jag är inte helt säker, men jag tror att årets sommar blir en bra upplaga av den här årstiden :)
 


the beach


Några bilder från tidigare i veckan. Lycka nere i Portoroz då termometern visade 25 - 30 grader, solen strålade på en klarblå himmel, stränderna var smockfulla och solnedgångarna magiska.
Efter en heldag nere vid stranden, surfing (fast bara för en av oss, denna någon not being me!) och promenad mot Piran så avslutade vi dagen med bowling (jag vann över tre andra dåliga förlorare, haha! ;) och bio - Snowhite and the Huntsman. Helt klart sevärd - men har tyvärr inte så mycket mer att säga om den filmen. Följt av en drink på en bar - och man kunde senare kasta sig i säng med ett brett leende på läpparna. Härliga dagar. Jag älskar sommaren i Portoroz.
Och som en lite parantes. Portoroz eller Portorose betyder precis det ni tror att det betyder. Rosornas hamn.
Ett väldigt romantiskt namn - och ett perfekt namn på en perfekt stad! Här kan jag verkligen se mig själv bo om ett par år - eller bo här igen kanske jag skulle säga ;)
 


the mountain


Om ni frågar mig, så är det här det bästa platsen i Slovenien. Jag älskar de slovenska Alperna, alla forsar, skogar, sjöar, vattenfall, svåra berg, den friska luften... och på tal om berg. Mina syskon och jag började bestiga berg redan i tidig ålder, så tidig faktiskt att de första gångerna satt vi i en speciell ryggsäck för barn på pappas eller farfars rygg. Mina föräldrar och farföräldrar har alla varit uppe på Slovenien högsta top Triglav (2.864 meter över havet) vid flera tillfällen. Själv har jag inte tagit mig upp dit - och har faktiskt inte haft några planer på att någonsin bestiga detta berg - fram tills nu vill säga.
Nu, nämligen har jag den här känslan inom mig att jag måste göra det, i alla fall en gång i livet! Fast först måste jag bara hitta det rätta sällskapet och träna i några månader först ;)
Rätt som det är så kommer detta mål att infinna sig på min 101 things to do-lista - om jag nu känner mig själv rätt, vilket jag gör ;) Sedan förra året gör jag en lista och försöker pricka av så många mål jag bara kan under ett år - kan vara allt från resor och utflykter till studie- och jobbrelaterade saker samt välbefinnande och materiella ägodelar!

Hur som helst! I Bohinj har vi ett par underbara familjevänner (en av dem är pappas gudfar) som vi umgås med, och spenderar alltid vår tid där med att ro ute på sjön, bada i samma sjö som aldrig lyckas bli tillräckligt varm, ha picknick/grilla, bestiga berg, titta på vattenfall och diverse andra liknande aktiviteter, övernatta i stugan uppe i bergen någon natt eller två, äta världens godaste pizza alldeles intill sjön - och så tar vi med oss familjens hund och går runt hela Bohinj sjön :)
Turister älskar att komma hit - och man hör faktiskt mer tyska, franska och engelska än slovenska ;)
Och ni vet de där skräckfilmerna där ett antal ungdomar tältar och festar ute i skogen över helgen innan det börjar hända saker - det är här i Bohinj det händer... fast utan "skräckfilmseffekterna" givetvis ;)
Ja, utan tvekan en av mina favoritplatser :)



the city


Några härliga dagar hann jag med i Ljubljana mellan mini-semestern vid havet och avresan genom Alperna och sedan hem till Sverige. Försökte träffa så många kompisar som jag bara hann med.
Speciellt tack till Petra som inte tyckte det var pinsamt och inte lämnade mig ensam när jag hungrig som en varg, direkt från tåget kom till asiatiska Da Bu Da (kommer ett inlägg om den restaurangen inom kort) beställde in nästan alla förrätter de har, och klagade på att jag inte ville lämna Ljubljana i flera timmar!
Och tack till Rok som följde med och visade Alex, Jonatan och mig slottet i Ljubljana (även om jag varit där tusentals gånger) och var en underbart perfekt guide :) Till slut såg det ut som om inte bara Jonatan var turist, utan även min syster och jag som bott i staden under flera långa år - och innan dess besökt Ljubljana ett par gånger varje år sedan vi föddes! Haha, det var verkligen en trevlig kväll :)
Och så Julija, Polona, Gregor och alla ni andra sköna människor i Slovenien som jag känner och umgås med och som ändå inte förstår när jag skriver på svenska ;) You guys rule!
Men för att jag inte ska börja lipa igen när jag tänker tillbaka på alla de underbara, roliga, härliga, stundtals även stressande och jobbiga stunder under våren, så sätter jag punkt här och nu - och låter bilderna från de senaste dagarna tala istället!


Bästa och mysigaste frukoststället i city är utan tvekan Le Petit Café på "Trg Francoske Revolucije", en bit bort från vårt universitet. På hösten skulle jag kunna sitta här hela dagen, äta frukost, läsa/plugga, dricka cappuccino efter cappuccino, betrakta folk (fast inte på det där ceepy-ga sättet!)...och kyparna äger på det här stället, så oerhört trevliga! ;) Prova gärna ciabattabröd med tre sorters paprika, söt senap, sallad och kalkon (bilden).

Lite sommarkänsla i shoppingpåsen. Nu hoppas vi bara att det svenska vädret tillåter att man får ta på sig detta också!

Stadsfloden vid namn Ljubljanica.

Mitt absoluta favoritsmycke just nu, som jag fyndade inne på Stradivarius.

Thaimat på Thai Inn. Brukar alltid äta det här på det stället; ris med en god sås åt det mer suraktiga hållet, lök, paprika och kycklingkött.





the sea


Vi tog en promenad ner till Piran, när vi ändå var hemma i Portoroz (känns så konstigt att "hem" är på tre ställen, två länder - man kan ju tycka att jag borde vara van vid detta, eftersom det här varit så sedan jag föddes - men ändå är det alltid svårt att bestämma sig för vilket av dessa tre ställen som är hem nr.1! Så när jag säger att jag ska hem, så frågar alltid de som känner mig vilket hem jag tänker på just då! Och så får vi inte glömma den klassika repliken.
"Jag åker hem om två veckor, är hemma från juli till september, och sedan åker jag direkt hem igen". Dvs, jag åker till Sverige, stannar där över sommaren och åker till Slovenien direkt efter :D

Här har ni i alla fall lite bilder att kika på. Just den dagen var det en otrolig fin dag trots alla mörka moln över oss. Borta mot Venedig syntes tornadon som drog över staden - och vi hade faktiskt planer på att åka dit en snabbis just den dagen...









the cave


Dålig uppdatering, jag vet! Har hänt så mycket den senaste tiden, min systers killkompis från Sverige var på besök, så det var full fart hela tiden. Sov väl några få timmar varje natt - men det var det värt! Har både varit nere vid kusten och "gjort" storstan på dessa fem dagar.

Men det mest intressanta var kanske ändå den kända "Postojnska Jama" i Postojna. I och för sig har jag redan varit där förut, men det är alltid lika "uppfriskande" (nu pratar jag om luften inne i grottan som verkligen har en ansiktsmask-liknande effekt) att ströva omkring där inne :)
Finns hur mycket intressant fakta och historia som helst om Postojnska jama - och är ni verkligen intresserade finns allt att hitta på internet, så slipper jag skriva ett examensarbete här på sidan om grottan i fråga!
Sök bara på Postojnska jama (cave) - Slovenia.
Här får ni lite bilder som jag lyckades knäppa i grottan, var där inne tillsammans med min syster Alex, hennes kompis Jonatan och vår kusin Gregor - the golden four, typ! ;)






Vi tog några bilder på oss också, men...eftersom vi ser ut att komma direkt från "Sagan om Ringen" gör jag nog klokt i att inte publicera de bilderna, haha :)


you look into my eyes


Sommarvällar i storstan är nog en av de bästa sakerna som finns - speciellt när det inte regnar, vilket det alltid verkar göra på ett eller annat sätt! :)
Mina favoriter: 1) Att köpa mjukglass i en av alla glassbarer i centrum och sedan strosa utmed stadsfloden, 2) att ta ett glas vitt vin eller liknande/iskaffe på favoritcaféet intill parlamentet och 3) att beställa in en härligt fräcsh pizza full av diverse grönsaker på, på någon av alla uteserveringar vid stadsfloden.
Fullt av glada och skrattande människor, lagom temperatur, lätt bris och solnedgång... det är grejer det! :)
Ha en fortsatt trevlig kväll!




en ny vecka


Samtidigt som jag för fullt packar och städar, tittar jag på fotboll. Det är faktiskt första matchen jag kollar på. I min familj tittar vi alltid på alla matcher (om vi nu har tid vill säga) när det är EM och VM - så att jag börjar titta på det först nu kan tyckas vara väldigt konstigt för vissa - men jag har helt enkelt varken haft tid eller lust att sitta i soffan och softa framför TV-n.
Men när jag väl är hemma hos föräldrarna i Sverige i slutet av veckan blir det nog andra bullar.
Då brukar vi alla samlas i soffan i vardagsrummet, äta god mat, prata i mun på varandra och heja för fullt på favoritlaget. Det ser jag verkligen fram emot :) Och att om mindre än en vecka få krama om min hund som jag saknat så in i bänken! :)

Men nu måste jag fortsätta att packa om jag ska blir färdig idag, och det hoppas jag verkligen att jag blir :) I och för sig så åker jag bara iväg i två dagar - och har redan en garderob på plats - men ändå!
Och jag kan väl erkänna att jag, trots att jag i förra veckan sa att jag skippar kusten innan jag åker till Sverige, så blev faktiskt frestelsen för stor - så nu drar jag iväg ner till vårt hus i två dagar.
Min syster, hennes kompis från Sverige, vår kusin som pluggar i England, mina morföräldrar och lite annat folk där nere har hållit på att tjata hela helgen om att jag måste komma ner.
(O)lyckligtvis föddes jag med den väldigt speciellta "otroligt-lätt-att-övertalas-genen" :) 
Därför kommer heller inte bloggen att uppdateras under dessa dagar, men jag är tillbaka innan ni hinner blinka!  




when you are looking





aprikosmarmelad, babyspenat, mozzarella, valnötsost


Någon gång år 1368...nädå i april var det, såg jag ett litet tips i en tidning - och nu änltigen kavlade jag upp ärmarna, gjorde om receptet lite och ställde mig i köket denna varma och soliga söndagskväll med alla fönster öppna och tillagade, vad som mycket väl kan vara den godaste maträtten jag har ätit hitills.
Tog en snabbis innan till närmaste mataffär för att införskaffa allt jag behövde - och på ostavdelning fanns ingen gorgonzola (tydligen är den väldigt populär i det kvarteret!) så jag frågade damen bakom disken vilken ost hon kunde rekommendera istället. Hon undrade om jag tyckte om valnötter. OM jag gör - jag skulle kunna livnära mig på endast valnötter - fast det säger man ju inte i en "vältrafikerad" mataffär! Och så frågade hon om jag ville smaka på valnötsosten. Klart jag sa ja - och la mig nästan ner på golvet och började gråta / sjunga hallelujah för full hals!
Så otroligt, förbaskat, jäkligt gott. Världens godaste ost med bitar av valnötter i. Ni vet vilken ost jag pratar om va?? ;)
På hemvägen var jag nära på att plocka upp den ur matkassen och börja mumsa på den á la en muffins/bagel/whatever. Själv-disci-plin heter det!

Och efter lite historia bakom en av ingredienserna får ni då här resten till en smakupplevelse utöver det vanliga:

1) Gör pizzadeg eller runda formar av toastbröd. 2) Klicka på lite aprikos- eller fikonmarmelad och fördela fint på brödet/degen. 3) Lägg på lite babyspenat i mitten. 4) Skiva mozzarella och lägg ovanpå spenaten. 5) Grädda i ugn eller mikrovågsugn i ca 3-5 minuter (om du nu gör pizza; färdiggrädda degen innan du lägger på ingredienserna). 6) Toppa med bitar av gorgonzola ELLER ost med valnötter! Klart!
Och ni får en måltid som ni ser under på bilderna :)
Salta, peppra eller ringla INTE olivolja över (som jag var nära på att göra där i slutet!) - eftersom det är väldigt söt marmelad med i spelet.

Jag är alltid på jakt efter nya saker, vare sig det är saker att se/göra/uppleva, nya caféer eller restauranger, kläder, böcker, filmer eller matlagning. Det gäller att testa sig fram, våga ta risker, experimentera och överstiga gränser - för att verkligen hitta det bästa som världen har att erbjuda! :) Just saying!
Och vem kunde ana att aprikosmarmelad, spenat, och olika sorters ostar passar så perfekt tillsammans??
Well, now I know :)




söndag 20120610


Söndagsmorgon när den är som bäst! Iskaffe och en morgonrunda i närheten av vår lägenhet och centrum. Har gått ner den här gatan hur många gånger som helst men det är först idag som jag tog med mig kameran.
Igår efter att ha sagt hej då till min syster och hennes kompis, som åkte ner till kusten i några dagar, så gick jag in till centrum från "Ljubljana Grand Central" och traskade nedanför gatan i fråga - och det slog mig hur fin den egentligen är, speciellt efter att det börjart mörkna och alla små lampor tänds lite varstans. Fontänen framför ett av hotellen är helt klart gatans höjdpunkt när det väl blivit mörkt.

Och på tal om havet och kusten. Egentligen var planen att jag också skulle åka, men jag bestämde mig för att stanna kvar i Ljubljana, eftersom jag har planerat in lite ärenden, möten och fika/lunchträffar i nästa vecka, dessutom spenderade jag ju april månad där nere, så det får räcka tycker jag - åker ner igen i september efter att ha kommit tillbaka från Sverige :)










meta & bazilika


Här kommer alltså ett het tips för alla er i Ljubljana eller för er som planerar att besöka denna stad.
Underbara sallader med diverse tillbehör såsom skaldjur och en speciell vinäger, pasta med krabba i gräddsås eller grillad bläckfisk - och ljuvligt goda pizzor med ostron, scampi, crabfish etc. hittar ni hos Meta in Bazilika.
Det finns så otroligt många bra, mysiga, lyxiga och annorlunda restauranger med utsökt mat från hela världen i Ljubljana, så jag har helt enkelt bestämt mig för att tipsa om dessa lite då och då när jag ätit något riktigt, riktigt gott ;)
Först ut är alltså Meta in Bazilika, som ni hittar på Rimska cesta 25 a, Ljubljana. Slå in adressen på GPS-en på mobilen så hittar ni lätt ;) Vi brukar göra så, mina kompisar och jag att när vi har hittat något bra ställe så skickar vi adressen till varandra och kollar sedan upp på GPS-en var exakt restaurangen/baren/caféet är lokaliserat i stan. Det gäller att dela med sig av sin kunskap och speciellt heta tips ;)


Vi var först på restaurangen, eftersom klockan inte ens var 12.00 (hade lite bråttom till annat) - och dessutom satt vi ute trots att det var rejält kallt idag - så detta är anledningen till varför det ser så tomt ut på bilderna!
Jag åt en sallad bestående av olika sorters sallader, skaldjur och en härlig vinäger - ville nästan äta upp det som blev kvar på botten med sked efter att salladen var uppäten :)


dagar och bilder


Lite bilder från de senaste dagarna - har blivit väldigt dålig på att bära med mig kameran :( Ganska mycket på gång nu, vilket bara är jätteroligt - när man har mycket att göra, stressar (fast inte för mycket, utan lagom, positiv stress), när man planerar sina dagar med både olika "måsten" och roligheter, umgås med folk som man tycker om, äter god mat, när man går upp tidigt på morgonen och lägger sig sent på kvällen och vet att man utnyttjat sina dyrbara timmar till max, och gjort varenda en av dessa speciell vilket kan innebära allt från att ta en god lunch på den där mysiga restaurangen med sina närmaste kompisar, fika på favoritcaféet med någon man gillar, ta en timme och titta på någon bra serie med en asiktsmask i ansiktet och en skål fruksallad i knäet till att springa ärenden mitt i centrum och känna storstadspulsen (oh, hur jag älskar den!), plugga vid stadsfloden/caféet/universitetet/hemma, ta en morgon/kvällspromenad borta vid Ljubljanas Wall Street eller ställa sig i köket på kvällen och laga till en dundermiddag - det är då man vet att man verkligen lever! :)

Och se där! Jag tror bestämt att jag just nu har lyckats att få till världens längsta mening ;)


Ja, inte tänker jag sitta här och ljuga. Skräpmat är gott! Efter en hel dag på stan, så är McDonald´s takeaway precis den rätta avlutningen på dagen, helst framför någon bra film hemma i soffan ;) Och sedan ett långt, varmt bad och en bra bok på det.

En av Ljubljanas skyskrapor. Lite New York-känsla där ja :) (läs mitt förra inlägg om jämförelsen mellan New York och Ljubljana ;) Det här tror jag är hotell/lägenheter.

Köpte världen mysigaste tröja häromdagen (jag vet att jag säger det varenda gång jag köper något nytt) - men den här kammar verkligen hem första priset.


Min systers kompis från Sverige (japp, från Göteborg - det är därifrån man ska vara liksom ;) är och hälsar på i Ljubljana och Portoroz i en vecka. Han började sin första dag här med tårta på sängen som min syster fixat i ordning - han fyllde nämligen år igår. Och jag har inte ätit sachertårta på säkert flera år! Gott minst sagt!

Lunch på restaurang Meta in Bazilika i närheten av universitetet. Ett inlägg om den restaurangen kommer upp snart. För detta måste jag bara rekommendera till precis varenda en av er/oss alla skaldjursälskare som finns därute!

Som sagt, väldigt dålig på att ta med mig kameran när jag är ute och ränner. Har hänt så mycket under den senaste veckan och utan bilder kommer jag knappt ihäg allt. Igår lyckades jag i alla fall (av misstag) att hamna mitt i smeten av en stor internationell cykeltävling som hölls i Ljubljana - proffsnivå alltså! Kul att kolla på, mindre roligt att hamna på nyheterna följande dag... varför lyckas jag alltid ställa mig framför kameran?? Har både varit med på nyheterna ett par gånger - och i en film, men det är en annan, ytterst underhållande historia som vi får ta en annan gång!


happiness





this mad situation


Fy fasiken vad jag längtar tillbaka till New York City! I och för sig så kan jag känna att Ljubljana är en liten (verkligen liten alltså!) NYC i minatyr, superminatyr.
Vi har vår Central Park, vi har vår stadsflod, okej vi kanske inte har någon bro som kan mäta sig med Brooklyn- eller New York Bridge - men vi har att flertal väldigt vackra och gamla broar mitt i stan. Vi har skyskrapor, dock inte sådana man knäcker nacken av av att titta upp mot toppen - eller jo, för fasiken det har vi ju! Den nya skyskrapan i utkanten av centrum med det väldigt passande namnet "Kristallpalatset" :)
Självklart finns det inte såpass många människor i Ljubljana, så att man ser en person på gatan för första och sista gången i sitt liv. Här så kanske man ser en och samma person... 2-3 gånger om året, om man har ett bra "ansiktsminne" som både jag och min syster har vill säga ;)
För övrigt så har vi väldigt mysiga, lyxiga och alla sorters olika restauranger här i Ljubljana - precis som i New York! Och massor av fancy barer - exakt som i New York! Dock skiljer sig antalet av dessa lite mellan städerna, men ändå liksom!
Och när jag var i New York slogs jag av att det var så rent överallt! De sades att den nyvalde borgmästaren hade slagit näven i bordet och bestämt att från och med nu (troligtvis eftersom han hade fått nys om att jag var på väg ;) skulle varenda gata i NYC vara ren!
Och det om något kan väl Ljubljana tävla med NYC om. Här är det verkligen rent! Inte en enda pappersbit, cigarett eller tuggummi på gatorna så långt ögat kan nå!  Respekt!

Jag kan väl säga såhär. Ännu fler skyskrapor, fler hippa barer och restauranger, kanske en tunnelbana, ännu mer "liv" mitt i centrum (speciellt under natten) - och jag kommer att kunna gå runt i Ljubljana och låtsas att jag är i New York i någon sekund eller två.
Jag älskar Ljubljana under alla årstider, men jag fullkomligt AVGUDAR staden under hösten :)

Och på tal om något helt annat. Sov ett x-antal fler timmar än vad jag hade räknat med i natt, men det är bara bra för nu har jag fått sova ut ordentligt
Lite frukost på det med senaste numret av brittiska ELLE bredvid, och jag är nu beredd att ta tag i lite ärenden i centrum. Ska haffa en taxi á la New York stil också :)  




Bästa verionen av frukost på länge. Frukost är ju min favoritmåltid under dagen, och dagens bestod av cottage cheese, vattenmelon, kiwi, jordgubbar och aprikos. Till det drack jag ett glas apelsinjuice, en stor kopp cappuccino och mumsade på förutom frukten en chokladfylld crossiant :) Den såg lite missbildad ut, så bilden på den fick jag skippa. Men god var den! Nästan så att man vill trycka i sig två... ;) 
Detta, sängen, en tidning och bra musik (lyssnar mycket på The Script just nu) = sovmorgon deluxe

all the right places


Nästan lite löjligt hur trött jag är idag! Har suttit still i kanske en halvtimme allt som allt idag... så det blir ingen filmkväll idag, det blir raka vägen ner i sängen istället, där jag tänker spendera prick åtta timmar i ett sovande, nästan zombie-liknande tillstånd.
Grejen är ju den att sömntimmarna varierar från person till person. Några behöver bara ett par timmar för att återhämta knoppen och kroppen, medan andra behöver lite mer än vad som är normalt. Normalt är åtta timmar - och det är också det antalet som gäller för min del. Inte färre och inte fler, fast hellre färre än fler :) 

Och på senaste tiden har jag börjat uppskatta tiden mycket mer. Det gäller att fånga dagarna så gott det går, göra varje dag speciell och oförglömlig - och även de negativa sakerna i vårt liv måste få sitt utrymme i livet - för det är av dessa händelser vi lär oss av, blir starkare av - och det är på grund av de dåliga dagarna som vi kan uppskatta de bra på en helt annat sätt!

Nog sagt! Känner att det här inlägget kan pågå i en evighet, så jag sätter punkt här och nu.
Ha en fortsatt trevlig kväll ;)




between the noise you hear, and the sound you like


Känns verkligen konstigt att inte ha något speciellt att göra, ingen deadline inom det närmaste! Missade ju svenska nationaldagen igår - lite svårt att fira faktiskt när man befinner sig i ett annat land där det totalt finns 0 svenskar - bortsett från mig och mina syskon då - nädå finns några stycken till som jag känner, men de bor alla nere vid kusten, och nu när den svenska ambassaden stängt här så... Får väl ta tag i firandet såhär nu i efterhand med att hissa den svenska flaggan. Var? I någon trädtopp här utanför vårt fönster på tredje våning. Och äta något riktigt svenskt. Vad? Knäckebröd och en burk loka-vatten direkt från Sverige som jag hittade i kylskåpet när jag fyndade där inne häromdagen. Och så får vi sjunga lite också :)

Men först av allt ska jag bege mig till centrum av Ljubljana för en "photoshoot". Det var verkligen evigheter sedan jag kunde ta någon timme eller två, bara lugnt traska omkring och knäppa någon bild då och då. Så detta ser jag verkligen fram emot -  fotografering är ju min största passion, eller en av dem i alla fall! ;) Fast i det senaste har jag varken haft motivation, tid eller idéer - och det märks tydligt på utvecklingen, den har stått still alldeles för länge nu!

Ska försöka hinna ta en snabb lunch också, skålen med godiset ser lockande ut just nu - men det får vänta till ikväll då jag ska ha filmkväll - solo :)





life is...





it´s over


Sedan om tentan och kursen är över eller mitt liv återstår att se. Inte för att vara negativ alltså ;)
Känns ganska tomt nu två timmar efter tentan - inget intensivt pluggande, men jag kommer säkert sitta några kvällar framöver och läsa i studieboken bara för att varva ner på ett rätt sätt...
Men jag har ett liv igen! :) Wunderbaaaar! Fram till nästa "måste-aktivitet" vill säga, vilket är om...exakt tre timmar!






surf ´n´ fries


En sak som jag har fallit lite sådär pladask för här i Ljubljana är Australiens motsvarighet till McDonald´s och Burger King.
Surf´n´ Fires :) Mycket godare än både Donken och Kungen av burgare tillsammans! Och eftersom jag är en "havs-människa" (på mammas sida) så är både namnet och smaken lysnade :)
Älskar att "ta en låda" med kyckling (finns klubbor, nuggets etc), pommes (väldigt speciell form på dem), olika såser (hur många som helst) och en läsk tillsammans med en bra kompis - och bara låtsas att man är någonstans vid havet - ok, man får låtsas med stadsfloden :) Och deras Surf´n´ Fires buss som står utanför är löjligt underbar ;)
Så ett hett tips alltså!





you´re so hard to find, I think about you all the time


Hej på er, har sett att ganska många klickat sig in här - och ni får faktiskt ursäkta frånvaron från min sida.  Hela helgen, igår och nu i två dagar till var/ska jag bokstavligt talat vara instängd i lägenheten och plugga. Igår "rymde" jag i och för sig för att kolla något på universitetet, och sedan iväg på en snabb lunch med Petra följt av två supersnabba shoppingrundor i två affärer (har aldrig (!) hänt att jag varit så snabb, hann knappt med själv - för att införskaffa skrivbordsmaterial och fungerande pennor!
En snabb fika på det för att mentalt gå igenom all info som just då flöt omkring i huvudet - och bolla frågor och funderingar med sällskapet. 
Kvällen spenderades sedan vid skrivbordet - och efter gårdagens fem-sex kvällstimmar sitter det äntligen!
Äntligen äntligen äntligen. 
Allting (okej, det mesta) sitter där det ska! Nu har jag två dagar och en natt (under den sista natten inför tentan ska jag sova ordentligt) att finputsa, gå igenom och analysera min lärobok till hjärna!
Och från att plugga och önska att jag får ett "pass" på den här tentan - satsar jag nu istället på det man alltid borde satsa på; högsta betyg! Kommer att bli jäkligt förbannad om jag får mindre än 9 (betyg: 5-10).

Vi hörs igen någon gång på torsdagskvällen, tydligen så har Petra bestämt sig för att vi ska ut, ta en drink och träffa lite nytt folk på kvällen... så att jag glömmer allt detta, hmmm får väl se hur det blir med den saken! ;)

Ha det bra allihopa :)


härlig stund


Hemma igen efter en härlig stund i Tivoli parken med min syster. Strålande sol, varma grader, en rask promenix, god mat, mysig uteservering vid dammen, fotostunder... :) Lite svårt börjar det bli att smälta det faktum att jag snart åter är på svensk mark - fast bara över sommaren - vill stanna kvar i Ljubljana liiiiite liiiiite till, vill åka ner till kusten bara några gånger till, vill spendera ännu mer tid och skapa ännu fler roliga, pinsamma, oförglömliga minnen med "folket" i Ljubljana och Portoroz. Vill så mycket - men timmarna och dagarna räcker tyvärr inte till för allt.
Måste verkligen se till att njuta av livet mellan tentan och sommarjobbet till max - totalt två veckors ledighet att göra vad vill på!

Jag vill åka upp till de slovenska Alperna och andas in frisk alpluft. Jag vill åka till Fiesa (en "lagun" i närheten av Portoroz) och spendera en hel dag där. Jag vill börja segla igen och känna den ultimata friheten. Jag vill snorkla och bli rädd för jättekrabborna. Jag vill äta chockblå glass varenda dag och undra precis hur många kemikalier jag fått i mig. Jag vill grilla hos mormor och morfar och umgås med familj, släktingar och vänner. Jag vill besöka djurparken i Ljubljana och klappa kameler, lamm och får. Jag vill gå på bio och trycka i mig så mycket popcorn som jag bara orkar. Jag vill blicka ut mot havet och solnedgången och känna vinden dra igenom mitt hår.
Jag vill... så mycket, för mycket!







De två första fotografierna är tagna av min syster.


fredag igen


Morron! Eller morgon och morgon, klockan har precis passerat 13:30 ser jag nu.
Den här dagen började i alla fall vid 7.30 med en promenad genom gamla stan med en coffee-to-go i näven tillsammans med Petra. Det har blivit vår tradition; frukost + promenad i gamla stan + pladder på hög nivå på fredagar :) Kommer sakna detta när jag åker till Sverige om bara några veckor (två och en halv närmare bestämt!)

Vidare till universitetet för terminens sista svenska - jag vet att jag skrev det igår också, men jag är inte riktigt mig själv just nu, med all den här stressen inför tentan, allt som ska göras innan jag åker tillbaka till Sverige, sommarjobbet i Sverige, planer inför hösten etc etc. Det tar på krafterna kan jag tala om. Big time!

Hur som haver, fick idag rekommendationsbrev/vitsord/arbetsreferens från Universitetet i Ljubljana, i och med att jag assisterat/vikarierat/haft föreläsningar där de senaste åren - känns awesome att ha det svart-på-vitt, so to speak! :)

Nu är jag hemma en vända, och ska snart dra på mig lite bekvämare kläder och converse. Sedan drar jag med mig min syster, min kamera och min studiebok till Tivoli Parken för lite mat (våfflor) och förhör (min syster ska kolla exakt hur mycket jag (inte?) kan :)
Antar att kvällen sedan kommer att spenderas med huvudet i boken - om det sedan blir i ett vaket tillstånd eller inte återstå att se!





För er som undrar så har jag och Petra en liten privatkurs i fotografering, så jag får helt enkelt ställa upp som modell - vilket känns lite obekvämt när en miljon japanska turister går förbi OCH också tar kort på mig! Det har hänt alldeles för många gånger nu - t.ex i London! Vi ska INTE gå in på några detaljer kring detta, fråga mina föräldrar och syskon om händelsen - och ni kommer få er ett gott skratt kan jag lova! Själv har jag fortfarande inte riktigt kommit underfund med vad exakt det var som var så roligt just då, förutom att jag såg ut som ett stoppljus i ansiktet vill säga. Undrar hur många personer som jag sett DEN bilden i Japan???
Och enligt vissa "kloka" personer så skulle jag ha ett väldigt passande namn om jag nu vore indian; hon-som-inte-vill-titta-in-i-kameran... eh, kan ju hända att det stämmer!


RSS 2.0