EASTER BREAKFAST

posted on MATCH 31ST, 2013
 
 
Det fortsätter att regna här något så otroligt! Typiskt april-väder, men vintern är tillbaka på tisdag! Ska försöka att inte deppa ihop alldeles för mycket på grund av detta.
Påskdagen startades i alla fall med en lätt påskfrukost i form av ägghalvor med majonäs-räk-och-dill-röra, kalkonskinka, toast, färsk apelsinjuice och cappuccino med smak av vanilj. Hörrni, jag älskar verkligen påsken :)
 
Och på tal om saker och ting. Känner att det börjar bli dags för en liten trip ner till kusten igen. Senast jag var och hälsade på mormor (konstigt att inte säga morfar längre) var i januari. Har haft fullt upp det senaste så ett besök och att andas in lite frisk havsluft har varit out of the question. Men jag känner nu att jag skulle behöva komma bort från storstan´ lite, bort från allt folk (dvs folk man inte känner ;), allt oljud, regn, snö och kyla, stressen, to-do-listor, alla byggnader, allt det gråa och tråkiga... Jag behöver ett break. Jag behöver sitta vid havet, rensa tankarna, stirra ut mot vågorna och horisonten, höra måsarna skrika, känna havsluften omkring mig - ja, allt det där underbara som hör havet till :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000
 


SATURDAY

posted on MARCH 30TH, 2013
 
 
GLAD PÅSK :)
 
Så har det ännu en gång blivit dags för att fira påsk. För mig är kanske påsken favoriten. Lätt mat, vackra färger, ljust och vetskapen om att vi går mot sommaren.
Jag har firat påsk på så många olika sätt och ställen. För det mesta hemma i Sverige med mina föräldrar , farfar och syskon. Några gånger tillsammans med mina morföräldrar nere vid kusten i Slovenien. En gång i Norwich i England. Och ett fåtal gånger i Ljubljana.
Jul, midsommar och de andra högtiderna brukar jag fira på samma sätt och på samma plats varje år - och det jag älskar med påsken är att varje år blir lite annourlunda. Jag har firat påsk på svenskt vis, på slovenskt vis, på slovenskt vis med en touch av Italien (vid kusten), på engelskt vis...
 
I år bestämde jag mig för att stanna kvar i Ljubljana och bara ta det lugnt. Äta god mat, mysa med filmer och påskgodis. Och trots att jag har veckans hemuppgift att göra, färdigställa planeringen av lektionen i Celje nästa vecka, skriva färdigt en uppsats och träna på en muntlig presentation som ska hållas för min svenska klass på universitetet så har jag en jätteskön helg :) Såklart saknar jag mina föräldrar och min hund väldigt mycket! Mamma skickade en video innan där Viggo leker i snön hemma i Sverige. Tack, det förgyllde min dag :)
Och ett gulligt sms från mitt barnvakts-barn med familj fick jag för en stund sedan :)
 
Så jag skulle vilja ta tillfället i akt och säga en riktigt GLAD PÅSK till alla nära och kära, och till alla er läsare :)
Ät nu riktigt mycket påskgodis ;)
 
photos by me
taken with Nikon D3000


BREAK IT UP

posted on MARCH 30TH, 2013
 
 
Såg nyss att senaste gången jag uppdaterade var i måndags. Tiden bara flyger förbi en. Man hinner inte ens blinka två gånger innan det är helg igen. Den här veckan har jag haft så mycket att göra - har varit stressad, men på ett väldigt bra sätt. Stress som fick mig att känna att jag faktiskt får ut någonting av dagarna, att jag får något gjort och ger mig motivation. Nästa vecka, efter måndagen är det full fart mot sommaren :) Och för varje vecka kommer jag att ha mer och mer att göra med diverse studie- och jobbuppgifter, olika evenemang och så ska en massa roliga saker försöka klämmas in i schemat också :) Jag vill ligga i solstolen i sommar (mellan jobbpassen vill säga) och knappast minnas vad jag gjort under våren - att jag gjort så mycket att jag inte kan komma ihåg allt :) Därför är bloggen och instagram perfekta hjälpmedel när hjärnan inte kan lagra allting. Och det är främst saker som kanske är lite oviktiga som försvinner först. De sakerna som varit exremt roliga och löjligt dåliga kommer man ändå ihåg - jag vill minnas allt där emellan också ;)
 

 

TUNA

posted on MARCH 25TH, 2013
 
 
Igår, söndag kavlade jag upp ärmarna, ställde mig i köket och försökte få till rejäla tonfiskburgare. Tycker de blev helt okej faktiskt! Med majsbröd, tomat, ost och stekta potatisklyftor blev det en riktigt god söndagslunch.
 
Såhär tillagade jag tonfiskburgarna. Jag började med att hacka rödlök och blanda detta med en burk tonfisk i olivolja. Saltade och pepprade, lade i hackad färsk persilja tillsammans med lite malen chili, ströbröd och ett ägg - och blandade alla dessa ingredienser i en stor skål. Formade röran till lagom stora biffar och stekte dem sedan i olivolja. Supergott! Nästa gång ska jag försöka mig på lite andra ingredienser också att blanda i. Låt fantasin flöda blir mitt nya motto i köket ;)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

I KNOW I HAVE TO LET IT GO

posted on MARCH 25TH, 2013
 
 
Måndag och jag har lust att lägga mig ner på golvet och gråta som ett litet barn. Inte för att det är en ny start på veckan eller för att det skulle vara jobbigt just nu - utan för att det SNÖAR så förban.... Det har snöat precis HELA dagen! Och svinkallt är det också! Det är rena rama vintern här i Ljubljana. I slutet på mars. Strax före påsklovet. Med två månader kvar till sommaren. Jag vet inte vad jag ska göra med mig själv! Jag känner bara för att låta alla bittra tårar rinna en bra stund... 
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

THE WORLD

posted on MARCH 24TH, 2013
 
 
 


ROMANTIC

posted on MARCH 23RD, 2013
 
 
Igår när jag hade en kvart över då jag slapp stressa omkring hann jag med att ta mig en titt på allt nytt i inredningsbutiken mitt i stan - och fick syn på koppen med matchande fat. En sak jag inte kunde säga nej till. Fuderar på att köpa matchande skål för gröt, fruktsallad osv. Så blir det ännu trevligare att äta frukost :) Vet dock inte om jag skulle köpa fler stycken av varje sak, så att jag har ett set... Saken är den att jag har så oerhört många koppar. Ett set i olika nyanser av grönt från Höganäs som jag fick av mina föräldrar när jag tog studenten. En massa koppar som jag fått i julklappar och födelsedagspresenter av vänner; tre koppar med matchande skedar där det står cappuccino på den ena, macchiato på den andra och epresso på den tredje. Koppar för julte, för julkaffe, för varm choklad, för iste, för jagvetintevadmer!
Och så min favoritkopp med matchande fat som jag är alldeles för rädd för att använda. Julkappen från min syster; en kopp med motivet "Kyssen" av konstnären Gustav Klint tillverkad av det bästa porslinet - och som var svindyr!
Och så har jag alla de här kopparna och faten på tre olika ställen; hemma hos föräldrarna i Sverige, i huset i Portoroz och här i lägenheten i Ljubljana! Jag kommer att behöva ett gigantiskt kök om allt ska få plats!
 
photos by me
taken with Nikon D3000


GREEN

posted on MARCH 23RD, 2013
 
 
Om jag blir färdig med allt jag måste bli färdig med den här helgen redan idag (lite väl ambitiöst kanske) så ska jag den resterande tiden av den här helgen kolla på lite filmer som jag är väldigt sugen på att titta på, filmer som jag sett en miljon gånger men som måste ses om! Dorian Gray, Easy Virtue (min favoritfilm!), Killing Bono, Narnia 1 och 2 och Locked In. Jag tror det här valet av filmerna bara säger min syster något ;) Eller hur, Alex? Och Simon kanske också vet? :) Hoppas ni två har en underbar helg :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

PASTALICIOUS

posted on MARCH 23RD, 2013
 
 
Pasta med zucchini och färska champinjoner i gräddsås med färsk persilja och mögelsost.
 
Jag började med att koka pastan. Under tiden stekte jag rödlök och zucchini i smör. Saltade med örtsalt och svartpeppar. Hällde i champinjonerna. Lät allt detta fräsa under några sekunder. Hällde därefter i matgrädden, och smulade sönder mögelost ner i kastrullen med grönsakerna och svampen. Till slut lade jag  i färsk hackad persilja. Saltade och pepprade lite till. Blandade i pastan och rörde om ordentligt.
 
Och som vanligt när jag lagar mat så följer jag inte något recept (om det inte är något som är komplicerat eller kräver exakta mått, såsom bakning etc.) utan går efter smak. Personligen älskar jag mögelost så jag brukar har rejält av den varan i t.ex. pastasåser.
Det här är superenkelt att göra, tar inte alls lång tid och är väldigt gott :)
 
photo by me
taken with Nikon D3000


FOLLOW ME

posted on MARCH 23RD, 2013
 
 Vaniljglass med kaksmulor
 
Kommer knappt ihåg vad jag har gjort under veckans om gått - minns lite svagt att jag åt middag med min syster och Simon, med mina släktingar som bor i Singapore, att jag såg Tina Maze, att vi hade så roligt på svenskan i tisdags, att en övning mitt i veckan blev inställd, att jag såg på Lejonkungen när jag satt barnvakt, att det snöade som bara den i måndags och att jag i ren desperation köpte Nutella-kräm, att jag suttit väldigt mycket i bokhandeln med min dator (eftersom internet inte funkar i lägenheten - igen! Och att jag satt på ett tåg igår och beundrade Alperna och solen. 
Egentligen gick planerna ut på att jag skulle åka ner till kusten igår eftermiddag och åka på en utflykt (till Bovec - där bland annat Narnia filmades) med min kusin idag - men efter veckan som gått och inför veckan som kommer kände jag att jag måste vila! Plus att jag har en hel del läxor, veckans hemuppgift, lite översättningar och planering inför svenska-lektionerna i veckan - så det är lite tajt med tid för tillfället. Och värre lär det bli, när jag börjar jobba i Celje (bara en dag i veckan dock) om två veckor och plugg inför tentorna sätter igång!
Men den uteblivna utflykten tar min kusin och jag igen i juni, efter tentorna - och då på okänd mark ;)
 
Tisdag och torsdag var så intensiva.. och så härliga! I torsdags börjades det med övning på universitetet, drack därefter kaffe med Marusa på, enligt mig, stans bästa café (Le Petit Café), hem för att hämta datorn, tillbaka till universitetet för några timmar av svenska (fick bland annat läsa upp några dikter som studenterna hade skrivit på svenska om landet Slovenien - tydligen är Slovenien Tina Maze och långsamma tåg - och så hade jag även en presentation om svensk mat). Direkt efter lektionerna satt jag barnvakt till 23.00. När klockan slog midnatt kunde jag ärligt talat inte komma på vad exakt jag gjort på morgonen -  det tog ett bra tag att minnas! Snurrigt värre :)
Bör kanske nämna att jag och mitt barnvakts-barn lagade kvällsmat tillsammans (eller avslutade det som mamman påbörjat innan hon gick iväg) och att jag i torsdagskväll kanske åt det godaste maten hittills.
Köttfärslimpa på en bädd av stekta äppelskivor, björnbär och dadlar! Och lingonsylt till detta. Jag som annars inte är så pigg på kött tyckte det här var fantastiskt utsökt! Och om jag tyckte det var gott, då är det gott!
En klar favorit som kommer att tilllagas i framtiden :)
 
Btw, tydligen så var översättningen som jag gjorde förra helgen väldigt bra. Komplicerat som det brukar vara när det kommer till konsthistoriska texter så förstår personen som jag översatte åt allt :)
Och på tal om ingenting. I torsdags och igår, fredag hade vi strålande solsken från morgon till kväll och riktigt varma grader - fick ta av mig jackan när jag följde med min syster till tågstationen!
Men! Inte får vi njuta av den här värmen alltför länge. Med start imorgon, söndag kommer vi få njuta av minusgrader och snö - ända fram till tisdag kväll! Rena mardrömmen, nästan april och det blommar inte någonstans! Det här är inte normalt...
 
photo by me
taken witn Nikon D3000


AND IT SHOWS

posted on MARCH 20TH, 2013
 
 
Nu är det vår på riktigt här i Ljubljana. Börjar bli lite för varmt för en pullover och jacka - även om jag trotsat vädret det senaste och försökt tvinga fram våren med min korta, tunna tweed-jacka. Verkar har fungerat. Under två dagar har vi haft strålande solsken, det syns på människorna att det är vår, alla är gladare och spralligare på något sätt! Uteserveringarna är fulla... underbart!
Det är en fröjd att gå upp på morgonen. Och även om det är ologiskt och ingen ny upptäckt från min sida så är dagarna längre, under vilka man hinner göra hundra fler saker än under vintern - även om jag haft precis lika mycket att göra då, om inte mer. Men när klockan är fem och allt är mörkt börjar man redan tänka på att lägga sig - nu när klockan slår sju och det fortfarande är ljust ute börjar man istället att fundera på vad man ska hitta på härnäst, natten känns som långt borta. Och det känns verkligen som om man har mycket mer tid för att hinna med allt :) Tänk vad lite ljus kan åstadkomma!


SIMPLICITY

posted on MARCH 20TH, 2013
 
 
 
Idag provade jag en annan variant av min enkla hemmagjorda pizza. Den här gången var det tomatsås med honung, stekt lök, stekt zucchini, färska champinjoner, mögelsost och färsk persilja som fick pryda tortillabrödet. Supergott! Ännu bättre än förra pizzan med fetaost, coctail-tomater, färska champinjoner (dem klara jag mig inte utan förstår ni ;) och parmezan-ost :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000


HIMALAYA

posted on MARCH 20TH, 2013
 
 
En av de bästa hudvårdsprodukterna, tydligen så har de funnits ett bra tag på marknaden - men det är först för ett litet tag sedan som jag fick upp ögonen för dem, egentligen var det ett butiksbiträde som rekommenderade produkterna i fråga. Och jag klagar inte! Tillverkade i Indien, sägs innehålla en massa "nyttiga" ämnen och testas inte på djur (vilket är väldigt viktigt för mig!). Jag använder ansiktsmasken en till två gånger i veckan - den är bara för härlig och min favorit! De här produkterna funkar verkligen - men som vanligt så är det vad vi stoppar i oss som spelar störst roll. Ansiktstvätt och krämer är bara pricken över i:et.
Och så är det inte dyrt heller, vilket alltid är ett plus :)
 
photo by me
taken with Nikon D3000

  

WHEN EVERYTHING IS AWESOME

posted on MARCH 19TH, 2013
 
 
Oh, where does one begin?? Jag har haft en sådan underbar start på veckan! Verkligen, helt galet!
Igår började jag med en övning/lektion som gick sådär perfekt bra att man inte ville lämna klassrummet. I och för sig hade vi värsta snöstormen i Ljubljana. Snöflingor stora som bowlingklot och till kvällen var allting vitt! Idag däremot: snöfritt, torrt, solksken och riktigt varmt i solen.
Igår träffade jag min systers pojkvän för första gången, och fick choklad av honom (hur snällt? :) och sedan åt vi tre (min syster, hennes pojkvän och jag) lunch tillsammans på stans bästa mexikanska restaurang - pratade, skrattade. Ah, en riktigt härlig kille! :) Är så glad för min syster :)
 
Idag blev en övning inställd så jag passade på att vara med lite extra på svenskan istället, och idag var det en sådan bra stämning i klassen. Underbart! Mitt i allt fick jag ett sms från min kusin (som jobbar i England, men är uppvuxen i Singapore och hon tillsammans med sin familj, precis som jag med min, spenderade somrarna i Slovenien) att hon, hennes pappa (min morbror) och mamma befann sig i Ljubljana.
Så vid 18.00 mötte jag upp min syster på universitetet, därefter gick vi till torget mitt i stan för att välkomna hem Tina Maze och våra andra champions som varit så duktiga i år. Var så spännande att se Tina "in person" - sedan sjöng hon sin låt också. Tina Maze är Sloveniens stolthet, hon är en alpin skidåkare som kammat hem det mesta under den här säsongen, och vunnit totalkuppen :) Så ja, lite stolt är man allt! :)
 
Sedan mötte vi upp min morbror och hans familj minus en kusin och åt middag tillsammans. På samma mexikanska restaurang som igår ;) Så god mat! Det var riktigt roligt att se dem - vi ses ju inte så ofta i och med att vi bor i olika länder och världsdelar. Hade som sagt en jättetrevlig kväll med god mat, prat och mycket skratt - och min syster som imponerade med sina konsthistoriska kunskaper :)
 
Nu ska jag snart slänga mig i säng, kan knappt hålla ögonen öppna längre. Jag hoppas resterande vecka blir minsta lika bra, om inte bättre. Det hoppas jag på! Och nu när våren äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN är här så känner jag hur jag fylls med mer och mer energi för var dag som går. Nu vill man inte sitta inne längre och mysa - nu vill man vara ute och hitta på en massa roligt, träffa folk, skratta med solglasögon på näsan och glass i handen...
 
Imorgon ska min syster och jag "hänga" på simobil med våra två experter (tror jag skrev ett inlägg om dem i höstas, en lång historia) - ser fram emot detta ;)
Btw, fick respons från min professor för veckans hemuppgift. 10 again! Fjärde tian på raken. När det går bra så går det verkligen bra - och när det går dåligt, tja... då går allt åt helv....! Men jag tror att det här blir en bra vår :)
 


SATURDAY

posted on MARCH 16TH, 2013
 
 
Och här kommer lite bilder från instagram och min lugna lördag - och en på mig och min älskade lilla vovve. Ska rama in det fotot! :) Var ute en sväng på morgonen och nu är det riktigt behagligt ute, trots att det fortfarande är ganska kyligt. Solen skiner och fåglarna kvittrar - så nog måste våren allt vara på väg, va? 
Under några timmar nu har jag suttit med en översättnig från engelska till slovenska (tema: konsthistoria, en av Botticellis målningar på Florens, Kristus, Magdalena, djur, änglar och en massa annan djävulskap som kommer upp från helvetet) som ska vara färdig på måndag kväll. Tydligen så är boken eller stycket/kapitlet inte översatt till slovenska, därav min insats ;)
De är ju tamejfan (ursäkta språket) helt omöjligt att lista ut vad exakt författaren vill berätta om målningen, det känns som om både han (och jag för den delen) bara rör oss runt i cirklar, utan att komma fram till något vettigt. Och när jag tittar på bilden kan jag inte riktigt hålla med om författarens analys - eller så ser han helt enkelt saker som jag inte ser! 
Och Petra, hon översätter också en målning, fast en annan, från franska till slovenska och åt min syster. Oh, vad gör man inte för "våra konsthistoriker", right? ;) 
Hur som helst, nästan färdig. En sida till, den fixar jag innan läggdags. 
Nu ska jag ta en paus, titta på en film, äta popcorn och frukt, dricka en massa vatten, lägga en ansiktsmask... Sedan påbörja veckans hemuppgift, göra något annat roligt och sedan avsluta översättningen. Och kolla på en film som avslut på den här lördagen. 
 
Btw, jag fullkomligt ÄLSKAR min helger! :) Fast nästa helg har jag lite andra planer, blir nog inte fullt så lugnt - om inte något annat kommer emellan vill säga ;) 
 
photos from instagram (vicosega) 


COMFORTABLE

posted on MARCH 16TH, 2013
 
 
Här kommer en liten sneak peek på shortsen jag köpte igår. Ett lätt, behagligt material - perfekt för varma sommardagar när man kan vara hemma - man kan väl inte påstå att de är gjorda för temperaturen vi har just nu i Ljubljana.
De är köpte på H&M, och finns i två-pack. Min syster tog de svarta och jag de blommiga, ingen debatt om saken, shorts-valet beskriver oss två på pricken :) Ska investera i några sådana till, bara en annan färg och ett annat mönster, and we´re good to go!
 


ORGANIC

posted on MARCH 16TH, 2013
 
 
Lite juicer som hjälper dig att "jump-starta" dina dagar :)
 
Jag har börjat med att äta så mycket organic products som det bara går. Visst, det är lite dyrare men jag tror att det kommer att vara värt det i slutändan, för att inte nämna att det smakar så mycket bättre, fler mineraler och vitaminer får jag också i mig. Har forskat och grävt i den här vetenskapen om att äta nyttigt och bio - min presentation tidigare i veckan hade t.ex. med det här att göra (organic nutrition and energy levels) och det finns så många tips, så mycket man ska tänka på, och nu tror jag inte på att man måste eller ens kan gå från "vanlig mat" till bio över en natt, utan med små steg, babysteps. Dessutom hade jag den här meningen i min presentation: "...but remember, don´t deprive yourselves of anything! Life is about balance, and most of all about living. So live your lives well!". Och det stämmer nog. 70 % heathy, 30 % indulgence.
Igår åt jag popcorn på kvällen (alla som känner mig vet att jag avgudar popcorn). För att ha köpt mikropopcorn under många år (även om vi har en popcornmaskin hemma i Sverige) så har jag sedan en månad tillbaka totalt slutat med det, och gör nu istället popcorn i kastrull. Igår åt jag bio-popcorn som jag poppade i bio-olja. Så otroligt gott, en helt annan smak!
Dessutom har jag den senaste tiden läst att forskare kommit fram till att popcorn är väldigt nyttigt. Min farfars bror (som bott i Chicago under större delen av sitt liv, nästan hundra år gammal och klara sig själv!) har alltid sagt att popcorn är det nyttigaste varianten av snacks.
Även när det kommer till jucier har jag slutat att köpa färdiga, utan gör istället egna. Man vet precis vad man har i dem. Jag pressar egen apelsinjuice varje morgon. Och hinner jag inte, så har jag bio-apelsinjuice.
Med det sagt, så kan jag erkänna att lite då och då så kan det hända att jag även dricker vanlig, färdigköpt juice. Jag menar, jag säger inte nej till saker när jag är ute eller på besök bara för att det inte är bio!
Men när chansen ges försöker jag leva lite mer nyttigt och tänka på vad exakt för "gifter" jag inte får stoppa i mig.
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

OREO, CREME FRAICHE, LIME, DAIM

posted on MARCH 15TH, 2013
 
 
Förra helgen gjorde jag en egen variant av cheese-cake. När tiden inte räcker till till dessa småsaker (som rejäl matlagning) får man se till att hitta lite genvägar och förenkla det mesta. Lathet? Eller "smarthet"??
 
Jag började med att krossa oreo kakor och lägga dem i botten på en form.
Därefter rörde jag ihop creme fraich och saft från en lime. Hällde blandingen över oreo-smulorna.
Toppade med krossad daim. In i frysen. Färdigt! Tog mig tio minuter.
Och gott blev det också :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000


FRIDAY

posted on MARCH 15TH, 2013
 
 
Har haft en sådan bra fredag. Jag började med fredagens första och sista föreläsning (bild 1), närvarade på svenskan, spenderade därefter dagen med Petra (en kompis som är så målinriktad så man nästan blir rädd, hon pluggar, jobbar, åker på utbyte titt som tätt, vet precis vad hon vill etc - väldigt inspirerande! ;) och vi började med att äta lunch (bild 2), solbrillorna åkte på eftersom solen sken idag, trots det var det väldigt kyligt och blåsigt (bild 3) gick på en promenad i gamla stan (bild 4), och hamnade till sist på tehuset med varsin kopp kaffe framför oss (bild 5). Bläddrade lite i böcker om Skottland... hmmmm... (bild 6). Därefter hem en snabbis, iväg in till stan igen för att möta upp min syster och gå lite i affärer (köpte ett par saten-shorts på H&M, ni får en glimt av dem imorgon). Sedan iväg till affären för att handla helg-mat. Hem, iväg till posten för att hämta ut något. Hem och därefter till järnvägsstationen, en kopp kaffe (bild 7)och vinka hej då till min syster som är iväg över helgen. Promenera hem genom parken (bild 7) med frusna fingrar.
Totalt så har jag varit hemma en timme idag. Helgen blir lugn och skön. Veckans hemuppgift (har en massa research att göra), översättning (från engelska till slovenska), vårstäda, ta promenader (om det blir fint väder, som det var idag), laga mat, titta på filmer och bara ha det bra :)
 
photos from instagram (vicosega)


GOOD THINGS

posted on MARCH 14TH, 2013
 
 
Nu vill jag inte skryta eller något liknande, men eftersom det är min blogg och jag skriver om händerlser i mitt liv, mest om postivia saker (de negativa är reserverade för mig själv och de närmast mig) så känner jag att jag måste skriva om detta... för jag har haft en sådan bra vecka! Rent arbets- och studiemässigt så har allt gått min väg. Kan tänka mig att i nästa vecka kommer allt gå åt helvete...
 
Jag nämnde ju att jag fick högsta betyg och jättebra feedback på veckans hemuppgift. Och vi visste redan från förra torsdagen att den här veckan skulle professorn i ämnet välja någon att presentera sitt arbete. Efter feedbacken hade jag på känn att det kunde bli jag. Idag på övningen (presentation techniques) var alla nervösa - häften av klassen (30/60) kom inte ens till lektionen (!) 
Innerst inne visste jag att hon skulle ropa upp mitt namn. Och hon började lektionen med att säga att hon valt någon som hon tycker var bäst av alla, och hade nästintill en perfekt presentation (vi skickade in våra färdiga presentationer som veckans hemuppgift med alla moment som en sådan ska innehålla (let me tell you, it´s alot) .
Sedan ropade hon upp mitt namn. Och jag blev inte ens nervös eller överraskad för jag hade mentalt förberett mig under hela veckan. Presentationen gick bra, professorn var jättetrevlig (hon är annars känd för att vara väldigt strikt med ett hett temperament), fick en massa beröm av henne, hade en diskussion om mitt ämne efteråt - och därefter fortsatte professorn att föreläsa om olika moment i en presentation, och nämnde lite då och då att jag gjort precis på rätt sätt med min. Då kändes det bra! Väldigt bra! Det gör det fortfarande. Och nu kommer jag att arbeta ännu hårdare - för jag vill varken göra professorn eller mig själv besviken.
Så lite om det. Ibland har man allt flyt :)
 
 


WELL DONE

posted on MARCH 12TH, 2013
 
 
Godaste glassen. Vanilj och cola. Har nästan slutat med mjölkprodukter - men glass klara jag mig inte utan ;)
 
Hello världen. Nu är jag tillbaka. Har haft så mycket att göra dessa två första dagar på veckan. Skrev ett mail till mina föräldrar samtidigt som jag höll på med en övning. Hann inte läsa igenom allt, men troligtvis så rörde jag inte ihop saker och ting alldeles för mycket. Att blanda både engelska, slovenska och svenska och hålla isär språken kan vara en konst ibland.
 
Speaking of, studier och annat kul. Loggade in på min universitets-sida och fick ett mail med en siffra och feedback. 10 och "This is really excellent! Well done!". Och det från en professor som är känd för att vara riktigt hård och otrevlig from time to time. Och min tredje 10 på raken! Jag går runt och svävar på moln just nu. När man får besked som dessa - då, då är det minsann värt allt slit! Jag är glad... eh, what the heck! Jag är lycklig :)
Nu ska jag ge mig själv en klapp på ryggen, titta på ett avsnitt av Game of Thrones (är helt fast) och sedan unna mig en god natts sömn.
God natt på er!
 
photo by me
taken with Nikon D3000


SILK AND SHINE

posted on MARCH 10TH, 2013
 
 
Såhär innan läggdags och de sista timmarna av den här underbara helgen så kommer ett litet tips. Silk & Shine Conditioner från Garnier. Luktar så gott! Fast then again, jag har en hel korg med hårprodukter från L´occitane, Pantene, Garnier och apotekets Apoliva - och alla luktar gott och gillas av mitt hår. Det är så svårt att hitta ett perfekt schampoo, balsam, hårmask etc. och jag tror att jag fortfarande inte har hittat de perfekta hårprodukterna. Så fort jag hittat något som får mitt hår att "må bra" så intalar jag mig själv att det säkert finns ett som är ännu bättre. Åh, denna ständiga jakt...
Men vad som spelar störst roll i hur håret mår och ser ut är nog vad vi stoppar i oss. Avokado, kokosolja (några droppar i grönt te), fisk, nötter med mera. Allt det där goda i livet ;)
 
photo by me
taken with Nikon D3000

.

SUSHI

posted on MARCH 10TH, 2013
 
 
 
Hemmagjord sushi med avokado, ingen wasabi! Sedan den där "nära-döden-upplevelsen" så undviker jag allt vad wasabi heter. De säljer wasabi-chips här i Ljubljana - jag antar att om man vill bli kvitt sitt sällskap så kan de här djävuls-chipsen vara till nytta.
 
Jag har haft en himla bra helg. Inte gjort mycket. Inte gjort någotings alls för att vara helt ärlig. Efter veckan som jag har haft så kände jag att jag behövde varva ner lite - och ladda batterierna inför veckan som kommer! Så jag har suttit hemma och tittat på "Games of Thrones". För ett tag sedan hoppade jag in i serien (kommer inte ihåg vem det var som tittade...), mitt i allt och jag förstod verkligen ingenting. Men eftersom jag älskar historiska serier (då går även fantasy bra) så bestämde jag mig för att börja från början. Och oj, vad fast jag är nu!
 
photo by me
taken with Nikon D3000


SPRING IS IN THE AIR

posted on MARCH 7TH, 2013
 
 
Jag börjar att se fram emot våren mer och mer. Har fått ännu ett litet roligt uppdrag av universitetet som ska gå av stapeln i mitten av maj. Det involverar svenska, så inget med mina "major" studier att göra - var gäller dessa är det presentationer, inlämningar och tentor som gäller, så det är alltid roligt att ha lite roligt att göra vid sidan om allt detta.
 
På något konstigt vis känns alltid mina torsdagar som fredagar. På kvällen är jag fullt redo att ta helg - sedan inser jag att det är en dag kvar till dessa två efterlängtade dagar vid namn veckoslut.
Jag försöker alltid att göra det bästa av helgen - vilket resulterar i att jag för det mesta bara gör läxor, förbereder lite saker inför veckan som kommer, läser, tittar på film, och är inte sådär jätteproduktiv som jag skulle vilja vara. Fast helger är ju faktiskt till för att ta det lugnt och samla krafter! Eller?
Ha en fortsatt trevlig kväll :)
 

 

CREAM

posted on MARCH 7TH, 2013
 
 
En ny liten läckerhet från H&M. Kändes så rätt när jag fick syn på den inne i butiken tidigare idag. En klar favorit i vårgarderoben som börjar se ut som den ska. I helgen ska jag packa undan alla vinterkläder och ta fram allt färglatt. Marinblått, "gräddigt" och blommigt. Längtar...
 
photos by me
taken with Nikon D3000


WHEN IT´S EASY IT´S EASY

posted on MARCH 6TH, 2013
 
 
Ok, så jag är väl medveten om att det är väldigt mycket mat här på sidan. Men grejen är den att det är roligt att laga mat och experimentera lite. Och ännu roligare att fotografera maten och dela med sig av tips. Dessutom är jag i en sådan där matlagningsperiod då jag tittar på en massa matlagningsprogram med kända profiler såsom Leila, Jamie Oliver, Tina och min favorit Nigella - och blir såpass inspirerad att jag tillslut bara vill stå i köket från morgon till kväll. Faktum är att jag själv vill ha ett alldeles eget matlagningsprogram där jag åker runt på t.ex spanska, franska, italienska, irländska eller engelska landsbygden och lagar mat på det mest fantastiska platserna. Ett litet stenhus med det perfekta köket med en massa färska råvaror någonstans på den skottska landsbygden hade inte varit helt fel.
Den här mat-perioden kommer att gå över snart, den kommer och går nämligen. Dessvärre är jag alltid extra sugen på att laga mat när jag har som mest att göra, vilket inte alltid är en bra kombination.
 
Över till bilderna. Gjorde hemmagjord pizza när jag kom hem idag. Eller supersnabb och enkel pizza. Använde tortillabröd som pizzadeg. Supersmidigt, gott och lätt. Tomatsåsen gjorde jag såhär: stekte rödlök i smör, tillsatte därefter krossade tomater (en burk ungefär), 1 msk honung, svartpeppar och örtsalt.
Som topping hade jag stekt kalkonskinka, färska champinjoner, fetaost, coctail-tomater samt parmezanost. In i ugnen eller mikron (i och med att man använder tortillabröd)  - jag brukar ta ut när jag ser att osten är som jag vill ha den. Färdigt!
 
Som sagt: superlätt och snabb matlagning på hög nivå :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000


DELIGHT

posted on MARCH 6TH, 2013
 
 
 
En av de bästa kombinationerna av smaker. Bröd med soltorkade tomater, guada-ost och kokoskräm.
Tog de tre första sakerna som såg goda ut i affären någon gång före jul när jag var på väg hem, absolut vrålhungrig! Kanske lika bra att handla på tom mage eftersom man inte verkar bry sig så mycket om vad som trillar ner i korgen - man haffar det som känns rätt just i det ögonblicket. Och därför kan de här experimenten endast bli hiss eller diss.
Det här är en solklar hiss. Smakerna är gudomliga tillsammans.
Ungefär som kombinationen: pepparkaka, mögelost och hjortronsylt. Eller: pizzadeg, aprikosmarmelad, ruccola, mozzarella och valnötsost.
 
En annan liten rolig nyhet: Upptäckte nyss när jag loggade in på min universitets-sida att jag för veckans hemuppgift fick en 10 igen! Andra tian på raken. Nu kan det bara gå utför... Fast samtidigt ger det motivation till att kämpa vidare, eller att ha på lager när allting känns tungt och jobbigt!
 
Hoppas ni alla har en trevlig onsdag :)
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 

REMEMBER THE NAME

posted on MARCH 4TH, 2013
 
Skjortan som ni ser på bilderna fick jag av min mormor, eller jag ärvde den. Hon använde den i sina unga dagar och jag kan bara säga en sak - det går inte att få tag på sådant material längre. Den smeker huden och faller så vackert. Helt perfekt med andra ord ;)
 
Vecka 10 i ordningen har kickat igång med strålande solsken, behaglig temperatur, solglasögon, tunn jacka, 50 minuters övning klockan 9.00 på universitetet med en föreläsningssal som badade i solsken, presentation/jobb-intervju pt.2 på andra sidan stan, en runda till den andra sidan av stan, hem och finslipa på veckans hemuppgift, skicka in den, skriva en massa mail till alla håll och kanter, ringa mormor, laga mat - och nu sitter jag här på kvällskvisten och tittar ut genom fönstret och njuter av att det fortfarande är ljust ute!
Trots att mina dagar fram till sommaren kommer att vara tuffa ser jag verkligen fram emot våren. Jag ska försöka göra det bästa av varje dag och "be in the moment as much as possible" och njuta av vad jag än gör :)
Sommarjobbet för i år är fixat verkar det som. Fick klarteckan från min chef i förra veckan.
Som det ser ut nu kommer jag att ha semester först någon gång år 2065! Oh, det året måste jag förnya mitt körkort också - kanske lika bra att ha semester då, kan ju glida runt på franska, spanska och italienska landsvägar i en ferrari sommaren ´65. Är nog pretty fräsch, pigg, smidig och klar då...så det är nog en bra ide!
 
Fast jag skulle allt vara bra fräck om jag skulle sitta här och klaga - hittills har hela mitt liv varit som en stor semester - och då menar jag att jag har tur som har två underbara föräldrar som alltid stått och stöttat och hjälp till så mycket som de kunnat, och gett oss barn allt ;)
 


LEMON MIXED WITH SUGAR

posted on MARCH 3RD, 2013
 
 
Lite bilder från veckan som precis passerat + lite diverse bilder på saker jag saknar just nu ;)
 
photos from instagram (vicosega)


THAT´S A WRAP

posted on MARCH 3RD, 2013
 
 
Mat: Wraps med diverse grönsaker och creme fraiche. Superenkelt och gott. Om det blir grönsaker över så är det så smidigt att bara röra ihop dem i en skål, krydda och tillsätta någon slags sås - och göra goda wraps att ha till en snabb lunch eller ta med sig som matlåda.
Och det jag älskar mest med dessa är att varenda gång så får jag till en ny smak. De går att kombinera på så många olika sätt. Godast är nog den jag gjorde i somras som jag döpte till "Karibisk dröm". Fyllde wrapen med stekt kyklingkött, ananas, isbergssallad, majskorn etc. Kommer knappt ihåg vad som fanns i dem. Och givetvis hann jag inte ens skriva ner det eller fotografera eftersom jag jobbade så mycket under den perioden - lite synd faktiskt, men jag ska prova mig på att göra dem igen.
 
Dagens wraps bestod av ruccola, röd paprika, tomat, rödlök, creme fraiche och svartpeppar. Färskpressad apelsinjuice har jag till också. Jag tog det som fanns hemma, det som måste ätas upp. Wraps är också perfekta för all restmat, dvs det som blir över efter veckan som gått.
 
Vädret: Den här helgen med start 1 mars så har solen strålat från morgon till kväll. Vid 18.00 är det fortfarande ljust :) Riktigt behagligt är det att sitta ute i solen med en bok, eller fika på någon uteservering. Jag tror att våren äntligen är här :)
 
Fritid: Igår tittade jag på The Social Network. Har haft ett tag på datorn men aldrig hunnit titta på den. Jag gillade den!
 
photos by me
taken with Nikon D3000

 
 

ROSEMARY

posted on MARCH 2ND, 2013
 
 
Morotsoppa med rosmarin.
 
Allt du behöver till cirka fyra portioner är 1 kg morötter, 1 stor gul lök, 2 msk smör, 1 l vatten, 1 msk rosmarin (gå efter smak, jag tar mindre eftersom det inte direkt är min favorit, fast ändå väldigt gott ihop med morötter), 1 dl creme fraiche och 2 buljongtärningar.
 
1. Börja med att fräsa lök och morötter i smör. Tillsätt vatten, buljonträningar samt hälften av rosmarinen. Koka på svag värme till morötterna är mjuka, cirka 15 minuter.
2. Mixa soppan i en matberedare eller med en stavmixer tills den blir slät. Jag gjorde inte det den här gången - men nästa gång är det ett måste! Häll tillbaka soppan i kastrullen. Vispa i creme fraiche och resten av rosmarinen. Låt soppan koka ihop i ytterligare några minuter. Salta och peppra om det behövs.
3. Servera med nybakat bröd.
 
photo by me
taken with Nikon D3000


YOU HAVE A WAY OF MOVING ME

posted on MARCH 1ST, 2013
 
 
Första varma och soliga dagen på väldigt länge. Nu är det vår i luften. Fåglarna kvittrar för fullt och en tunnare jacka känns precis lagom. Hoppas bara att det håller i sig. I och för sig trodde jag samma sak förra veckan, tog på mig vårkläder och blev rejält förkyld och sjuk. Den här gången tar jag det säkra före det osäkra. Jag har lärt mig min läxa. Man kan inte tvinga fram våren! Det här säger jag nu bara för att jag känner och vet att våren är på väg - den här gången på riktigt. Men en snöstorm till a la helgen som gick så får jag fnatt!
 


TROPICAL

posted on MARCH 1ST, 2013
 
 
Mellanmål/snack. Karibisk fruktmix bestående av olika nötter, russin, papaya, mango, ananas, kokos...
Finns att köpa i påsar - men jag tror att jag ska börja göra eget, samla ihop det jag gillar allra mest. Jag är ju inte så speciellt förjust i russin, och banan får jag inte äta, så det är ett himla fixande med att ta bort varenda smula! Som tur var fanns det inga spår av banan i den här frukt- och nötmixen. Jag har en liten söt burk som jag fyller med blandingar som den här och har den sedan i väskan. Speciellt när jag är på universitetet under större delen av dagen kan det vara gott att få i sig lite energi i form av tropiska delikatesser :)
 
photo by me
taken with Nikon D3000


RSS 2.0